Teško da ćete naići na osobu koja ne voli čokoladu. Njen neodoljiv ukus i najstarijima vraća dječiji osmjeh na lica. Zbog hormona koji se luče u tijelu kada konzumiramo čokoladu, osjećamo se sretno i veselo. Prva čokoladica proizvedena je u Engleskoj 1842. godine.

Prije oko 2.500 godina, čokoladu su, uglavnom u obliku pića (vrlo često gorkog) konzumirali narodi Maya, a koliko su osnovni sastojak – Kakao – smatrali vrijednim govori i podatak da su kakaovo zrno koristili i kao valutu.  Koristili su ga u svim svečanim prilikama i uvijek tretirali kao božansku hranu. Sirovo kakaovo zrno je vrlo gorko, ustvari, riječ“čokolada” dolazi od astetške riječi Xocolatl koja znači – gorka voda. Riječi “Cacao” na mayanskom znači Božija hrana.

 Evo nekoliko interesesantnih činjenica o čokoladi:

  1. Popularno vjerovanje da čokolada uzrokuje akne je mit.
  2. Žene jedu gotovo duplo više čokolade od muškaraca
  3. Čokolada je štetna, pa i otrovna većini životinja, a kod pasa može izazvati napade i smrt.
  4. Između 40 i 50 miliona ljudi na svijetu živi od ove industrije, njih preko 17.000 samo u Belgiji.
  5. Negdje je, kažu, zapisano da je Napoleon uvijek morao imati čokoladu uz sebe, pogotovo tokom vojnih operacija.
  6. Kakao se suši 7 dana na suncu prije nego se isporuči bilo kom od proizvođača čokolade.
  7. Nisu poznati bilo kakvi oblici alergije na čokoladu (super informacija!)
  8. Gotovo polovina proizvedene čokolade u svijetu pojedena je u Americi.
  9. 90% svjetske proizvodnje kakaa je proizvedeno na malim porodičnim farmama.
  10. Preko 500 ukusa nalazi se u čokoladi, prekompleksna je za vještačku proizvodnju, a vanilija i jagoda joj nisu ni blizu po broju ukusa.
  11. Švicaraci drže rekord, prosječan stanovnik pojede oko 10 kg čokolade godišnje. Švicarci imaju najmanje zabilježenih slučajeva srčanog udara.
  12. Tokom života, prosječna osoba pojede oko 160 kg čokolade.

 

Izvor:namirnice.ba

Komentar
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
loading...