“Ne mogu je mrziti, koliko je volim.”, ta rečenica krasi tijelo Darija Đumića, nogometaša Nijmegena i potencijalnog reprezentativca Bosne i Hercegovine.

– To je moja prva tetovaža i posvećena je mojoj dragoj domovini Bosni i Hercegovini. U međuvremenu sam uradio još četiri tetovaže – kazao je stoper holandskog tima i rođeni Sarajlija, prelistavajući “Dnevni avaz”.

Pauzu u šampionatu Đumić je iskoristio da posjeti rodni grad, u kojem mu žive baka Kornelija i djed Milan. Božić je, kako kaže, najljepši u krugu rodbine.

– Božić najviše volim slaviti kod djeda i bake. Samo se nadam da mi na ljekarskom pregledu kad se vratim u Nijmegen neće biti povišene masnoće. Ne mogu da odolim bakinoj kuhinji, sarme, paprike, pite… a u grad kad izađem, obavezno idem na ćevape – kazao je stameni stoper.

S obzirom na to da bosansku kuhinju obožava, Darijova djevojka Karolina (Carolina) redovno dolazi na kurs kuhanja bosanskih delicija kod bake Kornelije.

– S obzirom na to da je Dankinja, Karolina uči pomalo da kuha bosanska jela. Odlično kuha i zaista mi je prelijepo s njom. Nedavno smo sebe počastili malim psićem Arisom, koji nas ispunjava ljubavlju – kazao je Đumić.

Karolina je studentica Pravnog fakulteta, a uspjela je “natjerati” i Darija da upiše fakultet i zeleni teren jednog dana zamijeni advokatskom kancelarijom.

– Upisao sam i ja Pravni fakultet u danskom Odenseu. Prva sam godina i dobro mi ide. Baka traži indeks da vidi ocjene, ali ocjene se upisuju u elektronskoj formi pa je sumnjičava – kroz smijeh je rekao Đumić.

Kako kaže, u Nijmegenu mu je odlično, holandska liga je izuzetno jaka, a svojim igrama skrenuo je pažnju mnogih klubova iz liga petice.

– Ove zime, mislim da neću napuštati Nijmegen. U ovoj sezoni sam postigao četiri gola, isto koliko i prvi napadač moje ekipe. Zaista mi je lijepo. Što se tiče ponuda, nekoliko klubova je zainteresirano pa ćemo vidjeti šta će biti. Moje je da pružam dobre partije i da probam jednog dana ostvariti svoj dječački san – kazao je 26-godišnji Đumić.

A taj san zove se dres reprezentacije BiH.

– Na selektoru Mehmedu Baždareviću je da odluči. Ja ću se truditi da budem što bolji. Živim za taj dan da obučem dres reprezentacije BiH – kazao je Đumić, koji je nastupao za sve omladinske selekcije Danske, u koju je tokom ratnog vihora izbjegao s porodicom. EDIN DŽEKO I FRANCESCO TOTTI ISPUNILI SAN DJEČACIMA KOJI SU PREŽIVJELI PAKAO, više o tome klikom – OVDJE.

Ganjao krpenjaču

Djed Milan, najstariji Đumić od trojice, koliko ih nam je jučer pravilo društvo, kratko je poručio:

– Dario i Luka su sjajni momci. I ja sam u njihovim godinama ganjao krpenjaču, ali ja sam nekim drugim stopama krenuo. Njima želim svu sreću i samo još da dočekam dan da vidim Darija kako, zagrljen sa saigračima, stoji tokom intoniranja himne BiH – kazao je Milan Đumić.
Nisam Dumić, nego Đumić

Đumić, a ne Dumić. Odmah nas je upozorio Dario s obzirom na to da u svim medijskim izvještajima, dresovima, Wikipediji i službenim zapisnicima stoji Dumić. Razlog je to što u danskom jeziku ne postoji slovo Đ.

– Danci su me tako registrirali i ostalo je Dumić. Sada mi na dresu, također, stoji Dumić – kazao je potencijalni bh. reprezentativac.

Na pitanje zašto sada ne ispravi D u Đ, Dario odgovara:

– Ne mogu to sada napraviti navijačima koju su kupili dres a mojim prezimenom na leđima – rekao je Đumić.

Brat napadač

S Darijom je u Sarajevo doputovao i mlađi brat Luka. On je, također, nogometaš i s dosta uspjeha nosi dres danskog drugoligaša Hvidovrea. Ipak, za razliku od starijeg brata, Luka je napadač.

– Želim jednog dana biti poput Kristijana Ronalda (Cristiano) – kroz smijeh je rekao Luka, koji je izuzetno talentiran i nije isključeno da ga u skorijoj budućnosti vidimo u klubovima poput Brondbija i Kopenhagena.
Prijatelj s Agerom

Prije Nijmegena, Đumić je igrao za danski Brondbi. U zadnjoj liniji nastupao je u tandemu s legendarnim danskim nogometašom i bivšim igračem Liverpula Danijelom Agerom (Daniel Agger). I danas su Đumić i Ager veliki prijatelji.

– Ager je istinska klasa od igrača. Nakon osam godina provedenih u Liverpulu, vratio se u Brondbi i okončao karijeru. Od njega sam mnogo naučio. Odlično smo sarađivali na terenu. Danas on živi u Španiji, u jednom mjestu kod Malage, a kako ćemo mi dole ići na pripreme, radujem se što ćemo se uskoro vidjeti – kazao je Đumić, piše Avaz.ba. ROMA BIRA NAJLJEPŠI GOL, TU SU I DŽEKINA DVA, GLASAJTE ZA NJIH KLIKOM OVDJE.

Komentar
loading...