Cijena nafte danas je porasla za 6,5 posto, što je najviše u zadnjih 18 mjeseci, nakon što su zemlje OPEC-a (Organizacija zemalja izvoznica nafte) i neki njihovi suparnici postigli prvi dogovor nakon 2001. godine da zajedno smanje proizvodnju kako bi pokušali riješiti problem globalne preopskrbljenosti i povećali cijene, prenosi Reuters.

Brent sirove nafte LCOc1 je porastao za 1,97 dolara na 56,30 dolara po barelu.

Cijena je za 50 posto viša nego u isto vrijeme prošle godine, što je najveći godišnji rast od septembra 2011. godine.

– OPEC je učinio važan iskorak prema zaustavljanju nemilosrdnog nagomilavanja globalnih zaliha i ubrzanju postupka rebalansiranja, dokle god postoji jaka saglasnost, dok se Libija i Nigerija ne povrate i dok američki proizvođači ne reaguju, izjavio je David Hufton, strateg za PVM Oil Associates.

Ipak, “kako danas stvari stoje, smanjenja još nisu urađena i proizvodnja još uvijek raste,” dodaje.

Nakon skoro godinu dana natezanja, zemlje OPEC-a su 30. novembra dogovorile smanjenje proizvodnje za 1,2 milliona barela na dan tokom šest mjeseci počevši s 1. januarom, dok bi najveći izvoznik, Saudijska Arabija, trebala smanjiti proizvodnju za oko 486.000 barela na dan kako bi se obuzdala preopskrbljenost koja je izjedala tržišta dvije godine.

U subotu su se proizvođači koji ne pripadaju OPEC-u, predvođeni Rusijom, složili da smanje proizvodnju za 558.000 barela na dan, što je manje od ciljanih 600.000, ali ipak najveći do sada doprinos izvan OPEC-a.

Ali da bi dogovor imao efekta, sve strane se moraju držati date riječi, tvrde analitičari, prenosi Fokus.

Komentar
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
loading...