Još jednom hvala znanstvenicima što nam čitaju misli (čitaj: želje) i pretvaraju ih u stvarnost!

Već i ptice na grani znaju kako bismo, kada je čokolada u pitanju, svi trebali birati tamnu, barem što se zdravlja tiče, iako svi preferiramo mliječnu, što se okusa tiče. No, stvari bi se napokon mogle promijeniti na naše neizmjerno zadovoljstvo jer su znanstvenici, naši osobni heroji, pronašli način kako mliječnoj čokoladi dati jednake nutricionističke vrijednosti kakve ima tamna čokolada, a bez da joj promijene okus.

Znanstvenici sa Sveučilišta North Carolina koristili su fenolne sastojke (tvari koje tamnoj čokoladi daju njezina svojstva antioksidansa) iz ljuske kikirikija, kombinirali ih s maltodekstrinom (umjetnim zaslađivačem) te ih dodali mliječnoj čokoladi. 80 sudionika u istraživanju dobilo je na probu normalnu mliječnu čokoladu i onu što je sadržavala ekstrakt kikirikija te su zaključili kako su im obje jednako ukusne.

Zasad je samo pitanje kako će u ovom novitetu uživati ljudi koji su alergični na kikiriki, no sretni smo što se na ovom području dogodio barem neki pomak u željenom smjeru. Živjela mliječna čokolada!

Photo credit: Profimedia

Cosmopolitan.hr
Komentar
loading...