Fudbalski počeci u Bosni i Hercegovini… Ne djeluje vam impresivno? Ni meni, ali Zijad Salkica (21) očigledan je primjer bh. fudbalera koji ispisuje lijepu životnu priču i koji je svoj život uskladio tako da u njemu maksimalno uživa.

Mladi bh. fudbaler fudbalsku karijeru kalio je u Bosni i Hercegovini, igrajući za Mladost, Travnik, Novi Travnik i kao što nam kaže, FK Vitez, koji u njegovom srcu zauzima posebno mjesto.

Mnogi od vas sigurno su upoznati sa prosidbom fudbalera Viteza na terenu Gradskog stadiona Vitez. On je uz pomoć saigrača zaprosio svoju djevojku prije utakmice između FK Viteza i FK Krajišnika. Tada je na majicama njegovih saigrača pisalo “Arnela, udaj se za mene.”

prosidba

Djevojka je, naravno, pristala, a čitav događaj možete pogledati u video prilogu ispod:

Zijada je ljubav odvela daleko, preko okeana, sve do Kanade, gdje je odmah počeo učiti jezik na uglednom koledžu Sherbooke u Kanadi. Obzirom da mu je fudbal u krvi, u Kanadi je nastavio igrati najvažniju sporednu stvar na svijetu, a trenutno nastupa za Le Sprint.

“Odigrao sam tri utakmice do sada za U-21 ekipu , Le Sprint . Postoje rangovi I-A , II-A i III-A (u kojem trenutno nastupam) , koji je ujedno i najkvalitetniji od ovih navedenih”, kaže Zijad u razgovoru za naš portal.

Pitali smo ga da nam napravi usporedbu fudbala u Bosni i Hercegovini i Kanadi, na šta je Zijad odgovorio:

“Što se tiče fudbala ovdje i u Bosni i Hercegovini, u Bosni je fudbal daleko kvalitetniji, s tim da su u Kanadi znatno bolji uslovi za ovaj sport.”

12189940_10205128855284239_5124859386260884079_n

Zijad kaže kako je sretno oženjen i kako ne može zamisliti život i svakodnevnicu bez svoje drage Arnele, a nije zaboravio ni odakle dolazi. Naprotiv, Zijad želi pokazati i u dalekoj Kanadi da je naša prva zvanična zastava zapravo jedina koju treba priznavati. To je zastava sa ljiljanima, koju je Zijad Salkica ponosno predstavio u svom predavanju na koledžu u Kanadi.

Na pomenutom koledžu zadatak je bio da se predstave zemlje studenata, a Zijad je tu priliku iskoristio da promoviše ljiljane i našu prvu zvaničnu zastavu, što možete pogledati na slici ispod.

zijad

“Zastava sa ljiljanima je naša prva zastava i ko god se osjeća u duši Bosancem voli je i nosi uz sebe i u srcu.”, kaže Zijad.

Sop.ba / Edin Ridžal

 

Komentar
loading...