Predsjednik Međunarodne asocijacije atletskih federacija (IAAF) Sebastian Coe, predsjednik Evropske atletike Svein Arne Hansen i koordinator za odnose s federacijama članicama IAAF-a Jee Isram posjetili su Atletski centar Atletskog kluba Sarajevo, Olimpijski stadion ”Asim Ferhatović Hase” i Olimpijski muzej  u Sarajevu.

Čelnici krovnih kuća evropske i svjetske atletike posjetili su renoviranu atletsku stazu Atletskog centra AK Sarajevo, koja sada jedina u Sarajevu ispunjava kriterija IAAF-a za održavanje međunarodnih takmičenja. Nakon obilaska staze Sebastian Coe je izjavio da je lijepo vidjeti obnovljenu stazu na kojoj trenira veliki broj mladih atletičara AK Sarajevo, te da BiH mora raditi na osposobljavanju infrastrukture i atletskih radnika.

– Za napredak u atletici BiH mora raditi i na infrastrukturi i na osposobljavanju trenera koji će stvarati nove generacije atletičara. To je izazov s kojim se sve federacije suočavaju, bez obzira na veličinu zemlje. Bitno je da imamo mlade atletičare koji žele napredovati, trenere koji će ih učiti, infrastrukturu koju će koristiti i podršku vlade – rekao je Coe. Izjava koja je zgrozila bh. javnost: Od Pjanića je bolji i ekonom! Više OVDJE

Dodao je da je Amel Tuka odličan primjer dobrog rada i uspješnog sportiste, te da on treba biti uzor i pokazatelj mladim sportistima da mogu postati vrhunski sportisti.

– Gledao sam njegove nastupe u zadnje dvije ili tri godine i mislim da je pred njim veoma svijetla budućnost – dodao je Coe.

Coe, Hansen i Isram će prisustvovati današnjoj svečanoj sjednici Upravnog odbora Atletskog saveza BiH organizirane povodom obilježavanja 20. godišnjice IAAF atletskog mitinga solidarnosti – Sarajevo 96.

Sport Centar

Komentar
loading...