Zamrzavanje hrane odličan je način kako uštedjeti novac, ali i kako nepotrebno bacati višak u smeće. Upravo na taj način moći ćete u svakom trenutku imati gotov obrok koji ćete trebati samo zagrijati, no, makar mnogi ne misle tako, postoje neke namirnice koje nikako ne bi smjeli zamrzavati, budući da na niskim temperaturama, među ostalim, gube okus, ali i teksturu.

1. Kuhana tjestenina – zamrzavanje tjestenine koja je prethodno već skuhana nikako nije dobra, a prema mišljenju stručnjaka, tim procesom gubi se okus, ali i tekstura. Kažu kako podvrgavanje tjestenine ekstremno niskim temperaturama daje istoj vlagu, ali i pretvara u ružnu masu.

2. Podgrijana, odmrznuta hrana – jednom kada je hrana već odmrznuta i podgrijana na štednjaku ni pod razno ju nemojte ponovno zamrzavati, jer tako riskirate svoje zdravlje.

3. Sos – ukoliko zamrznete sos u koji ste stavili brašno ili kukuruzni škrob, kod odmrzavanja će se raspadati. Stoga je najbolje iskoristiti ga samo kada ste ga skuhali, ali ne i stavljati u škrinju.

4. Kečap – u strahu ste da vam boca kečapa stoji predugo otvorena u frižideru? Palo vam je na pamet da ga zamrznete? Nemojte. Stručnjaci tvrde da će postati voda.

5. Pržena hrana – ispržili ste previše hrane za zabavu? Ni ne pomišljajte da zamrznete ostatke. Pržena hrana zbog niskih temperatura postati će vlažna kod odmrzavanja, i nimalo ukusna za konzumiranje.

6. Mlijeko – Iako možete zamrznuti mlijeko, nije idealno da ga pijete jer će dobiti grudice. No, možete ga koristiti za kuhanje, osobito ako ga ostavite da se odmrzava u frižideru, a ne na sobnoj temperaturi.

7. Avokado – kremasto voće postati će kašasto u frizeru i u potpunosti izgubiti teksturu. Ni ne pokušavajte ga zamrznuti!

8. Svježe začinsko bilje – ako začinsko bilje samo zamrznete, ono će posmeđiti, ali i postati kašasto, jednom kada se odmrzne. No, postoji način kako možete na najbolji način zamrznuti ga – istrgnite lišće i stavite ga u posude za led s malo vode. Na taj način ga, kada vam je potrebno, samo izvadite i dodate u jelo.

9. Jogurt – kao i ostali mliječni prozivodi i jogurt će se usiriti ako ga zamrznete.

10. Sir – mekane sireve nikada ne bi smjeli zamrzavati jer će promijeniti teksturu, ali i raspasti se.

11. Konzervirana hrana – ukoliko stavite u zamrzivač, konzervirana hrana mogla bi eksplodirati. Inače takva namirnica i tako ima dugi rok trajanja, stoga nema potrebe skladištiti je na niskim temperaturama.

12. Krušne mrvice – mnogi recepti zahtijevaju korištenje krušnih mrvica, no rijetki su oni koji vam daju točnu količinu koju morate koristiti. Na kraju, u većini slučajeva ostane višak, koji se baca. Možda ste u iskušenju da ih zamrznete za iduće korištenje? Nemojte, jer na niskim temperaturama mrvice gube teksturu, omekane i nisu za upotrebu.

13. Krastavci – budući da u sebi sadrže visoku količinu vode, kada se jednom zamrznu i potom odmrznu, krastavci će izgubiti teksturu i okus. Isto se odnosi i za kupus, salatu i rotkvice.

Tportal.hr