Facebook može biti iznimno koristan, ali i iznimno šteta jer na njemu se događa apsolutno sve vezano uz virtualni svijet u kojem boravimo. Preko njega komuniciramo s prijateljima, poznanicima ili kolegama, pratimo informacije iz cijelog svijeta, zabavljamo se… I to može biti poprilično štetno, što pokazuje istraživanje sveučilišta u Kopenhagenu.

Ono kaže da uzimanje pauze od Facebooka poboljšava životno blagostanje, doslovno. Voditelj istraživanja je profesor sociologije Morten Tromholt, a izveo ga je na 1095 osoba prosječne starosti 34 godine, od čega je 86 posto žena. Postavio je ispitanike u dvije grupe, jednu koja je koristila Facebook normalno na dnevnoj bazi i jednu koja ga nije koristila tjedan dana.

Oni koji su koristili Facebook u prosjeku su imali 350 prijatelja na toj društvenoj mreži i svaki dan su morali ispunjavati upitnik o tome kako se osjećaju. Bio je iznimno detaljan i jasno je ukazivao na promjene u raspoloženju. Kako su odmicali dani, tako je razlika između onih koji koriste i onih koji ne koriste Facebook bila sve izraženija.

Ali, ono što se napominje, korisnici Facebooka koji na mreži borave par sati tjedno nisu imali nikakav efekt od uzimanja pauze. To se osjetilo samo kod onih koji ga koriste minimalno dva sata dnevno, što znači da su konstantni i privrženi Facebooku.

Očekivano, na emocije najviše utječe “špijuniranje” prijatelja. Često njihovo zadovoljstvo ili uspjesi stvaraju kontraefekt kod osoba koje bi željele imati to što imaju drugi, ili se osjećati kao što misle da se drugi osjećaju. Kad tog zadovoljstva za kojim žude nema, dođe do navale negativnih emocija, što znači da izbivanje s Facebooka zapravo pomaže u tom smjeru da ne pratimo tuđe živote i ne žudimo da je dio njih naš…

Upravo zato potrebno je detaljnije istražiti ovo ponašanje jer biti u neznanju o onome što rade ljudi koji su vam bliski ili donekle bliski nije zapravo istinsko zadovoljstvo. Trebali bismo biti zadovoljni unatoč činjenici da je netko možda sretan, ispunjen, uspješan…

Izvor: ictbusiness.info; Photo: Ilustracija/Antonio Jularić

Komentar
loading...