Na petoj aukciji za oko šest miliona KM prodat je proizvodni dio firme TTU u Tuzli. Zajednički su dio imovine kupili Elektroprivreda BiH i Rudnici mrkog uglja (RMU) Banovići. Većinski vlasnik nove firme je Elektroprivreda u iznosu od 80 posto, dok će preostalih 20 posto pripasti Rudniku Banovići.

Stečajni upravnik TTU Tuzla Alisa Bijedić je kazala da je jedan od komentara u prethodnim razgovorima bio, u vezi s imovinom u ovom krugu, da će i TTU Energetik biti zainteresiran u nekom narednom periodu, ako bude potrebe, za dio imovine.

Predsjednik Sindikata TTU Tuzla Mehmed Terzić izrazio je zadovoljstvo zbog prodaje fabrike.

– Veoma mi je drago da je došao taj momenat da se proda fabrika jer dugo vremena vodimo jaku borbu po pitanju prodaje. Nije bilo konkurenata, bila je samo jedna koverta i toliko je usvojeno od komisije – kazao je.

Ovakav način rješavanja problema radnika TTU prošle godine je najavio federalni premijer Fadil Novalić, te rukovodstva RMU Banovići i Elektroprivrede. Podršku je dao kantonalni premijer Bego Gutić. Kako je najavljeno, nakon osnivanja firme, planirano je angažiranje do 65 radnika. Radnici TTU-a će imati prednost pri zapošljavanju.

– Ono što također očekujemo da što prije uprava TTU Energetika što prije raspište javne pozive za zaposlenike, da se što prije prime bivši zaposlenici TTU Tuzla u stečaju, koji su završili na birou i da se ispune određeni zahtjevi koji su postavljeni pred TTU Energetik – izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović.

U narednom periodu novi menadžment će provjeriti postojeće proizvodne kapacitete TTU-a. S aktivnom proizvodnjom krenut će u prvim mjesecima 2017. godine. Cilj je u periodu od pet godina osposobiti kompaniju da samostalno izlazi na tržište i prijavljuje se na tendere, da se nadoknadi izgubljeno vrijeme i kvalitet mašinske industrije u BiH, piše Fokus.

Komentar
loading...