Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći će biti skuplje od 12 do 16 centi, kao rezultat obračunavanja nove akcize na gorivo od devet centi po litru, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije, javlja Anadolu Agency (AA).

Od sutra, litar eurosupera 98 koštat će 1,33 eura. Od toga je akciza sa PDV-om 11 centi i jedan cent je poskupljenje. Litar eurosupera 95 koštat će 1,29 eura ili 12 centi više, dok će dizel poskupjeti 16 centi na 1,16 eura. Lož ulje za veleprodaju biće skuplje 13 centi i koštat će 1,14 eura, a lož ulje za grijanje biće skuplje 12 centi i koštat će 86 centi.

Skupština Crne Gore je 30. decembra prošle godine usvojila izmjene Zakona o akcizama, koje predviđaju povećanje akciza na sve vrste goriva za devet centi. Veće akcize su dio mjera štednje za ovu godinu u cilju smanjenja budžetskog deficita i javnog duga.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 23. januara 2017. godine, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važit će od 24. januara.

Komentar
loading...