1. U početku Koka kola nije bila gazirana, niti je nosila svoje svjetski poznato ime, koje je, iza izraza OK, druga najpoznatija riječ na svijetu.

2.Prvu Koka kolu napravio je američki farmaceut dr. Džon Pemberton 1886. godine i prodavao je po cijeni od 5 centi po čaši, i to u apoteci. Pravo na ime i recept prodao je Asi Grigsu Kendleru koji je 1892. osnovao The Coca-Cola Company, kompaniju koja i danas proizvodi ovo popularno piće.

3. Recept za izradu ovog popularnog osvježavajućeg pića jedna je od najčuvanijih svjetskih tajni.

4. Da svaku kap Koka kole koja je ikada proizvedena stavite u flaše od 2,5 dcl i polegnete ih uzduž jednu uz drugu, činile bi “lanac” toliko dug da bi do mjeseca i nazad mogle “ići” više od dijve hiljade puta.

5. Svake sekunde na svijetu se popije 10,450 nekog bezalkoholnog pića iz Koka kola kompanije. Uključujući dijetalnu Koka kolu, Fantu i Sprajt.

6. Jedan od glavnih zaštitnih znakova Koka kole je simpatični starac s bradom koji nosi poklone. Prvi puta u kampanjama Koka kole pojavio se 1931. godine.

7. Službena Facebook stranica trenutno ima više od 90 miliona fanova i u stalnom je rastu.

8. Dan prije smrti, Martin Luter King pozvao je građanstvo da ne kupuju Koka kolu u Memfisu jer su crni radnici bili mnogo manje plaćeni nego bijelci na plantažama Koka kole.

9. 1985. godine Koka kole postala je prvo bezalkoholno piće koje se našlo u svemiru.

10. Meksikanci su najveći konzumenti ovog pića s prosječno popijenih 665 Koka koli ( 2,5 dcl) godišnje, dok začudo, Amerikanci “zaostaju” sa 399, Britanci sa 202, Kinezi sa 32 i Indijci sa 9. Kada se sabere, to je ukupno 642 pića godišnje, a opet manje od količine koju popiju samo Meksikanci.

11. Postoje samo dvije zemlje na svijetu u kojima se ne prodaje Koka kola. To su Kuba i Sevjerna Koreja.

12. Dok će limenka Koka kole potonuti u vodi, limenka dijetalne Koka kole će plutati.

Komentar
loading...