Svjetska antidopinška agencija (WADA) optužuje Američku antidopinšku organizaciju (USADA) da skriva pozitivne rezultate i dopušta natjecanje ovisnicima o drogama. U oštroj noti poriče da je SAD imao njezino odobrenje za te akcije.

Skandal na vidiku. U jeku Olimpijskih igara u Parizu Svjetska antidopinška agencija (WADA) objavila je priopćenje u kojem potvrđuje da je Američka antidopinška agencija (USADA) godinama dopuštala natjecanje sportašima s pozitivnim testovima bez sankcioniranja.

Također je demantirala tvrdnje Amerikanaca da je to bilo učinjeno uz odobrenje WADA-e, a navodno kako bi se pokušalo navesti te sportaše da otkriju više pozitivnih testova.

WADA teško optužila Amerikance
Španjolska Marca objavila je priopćenje WADA-e u kojem stoji:

“Postoje najmanje tri slučaja u kojima je sportašima koji su ozbiljno prekršili pravila bilo dopušteno da se nastave natjecati godinama dok su djelovali kao tajni agenti za USADA-u, a da WADA nije bila obaviještena i bez ikakve odredbe koja dopušta takvu praksu.”

Nadalje se objašnjava jedan slučaj:

“Elitni sportaš koji se natjecao u olimpijskim kvalifikacijama i međunarodnim događajima u Sjedinjenim Državama priznao je da je uzimao steroide i EPO, ali mu je dopušteno da se nastavi natjecati.”

Njegov slučaj nikada nije objavljen, rezultati nisu diskvalificirani i on je mogao zadržati svoju novčanu nagradu.

“Kada je USADA konačno priznala činjenice, napomenula je da bi objava slučaja ugrozila sigurnost sportaša i zatražila od WADA-e da pristane na neobjavljivanje imena”, stoji u priopćenju:

“WADA nije imala izbora nego prihvatiti nakon što je potvrdila da je sigurnosna prijetnja vjerodostojna.”

Prijetnja integritetu sportskog natjecanja
Tvrdi se da u drugom slučaju sportaša na visokoj razini USADA nikada nije obavijestila WADA-u o svojoj odluci da ukine privremenu suspenziju, unatoč tome što je to morala učiniti prema Kodeksu.

“WADA to nikada ne bi dopustila”, napominje se u priopćenju te se zaključuje kako je ironično i licemjerno da USADA plače kada sumnja da druge antidopinške organizacije ne poštuju pravila do slova, a godinama nije objavila slučajeve dopinga i dopustila prevarantima da se nastave natjecati.

Svjetska antidopinška agencija napominje kako ta akcija USADA-e prijeti integritetu sportskog natjecanja, koji Svjetski antidopinški kodeks nastoji zaštititi.

“U Kodeksu postoji odredba prema kojoj sportaš koji pruža značajnu pomoć može naknadno zatražiti suspenziju njegova ili njezina razdoblja zabrane. Međutim, postoji jasan postupak za to, koji ne uključuje dopuštanje prevarantima da se nastave natjecati sve dok mogu ili ne moraju prikupljati inkriminirajuće dokaze protiv drugih”, stoji u zaključku WADA-e.

Izvor: Gol.hr