Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija osvojila je srebrnu medalju na Olimpijadi u Parizu, nakon što je u finalu izgubila od Srbije rezultatom 11:13.

Ovo je četvrta olimpijska medalja Hrvatske u vaterpolu nakon raspada Jugoslavije, treće srebro, dok je jedino zlato osvojeno 2012. u Londonu.

Srbija je osvojila treće uzastopno olimpijsko zlato, prethodno u Riju 2016. i Tokiju 2021. Godine 2000-2008, Mađari i Britanci su jedini koji su osvojili tri uzastopna zlata.

Srbija je i nakon promjene generacija uspješno nastavila svoj put, izjednačivši se s Jugoslavijom koja je zlato osvajala 1968., 1984. i 1988. Igor Milanović, legendarni igrač, bio je ključan za osvajanje posljednjih jugoslavenskih zlata. U finalu Svjetskog prvenstva 1986. godine, Milanović je postigao povijesni gol za Jugoslaviju protiv Italije nakon osam produžetaka.

U razgovoru za Index, Milanović je komentirao finale i trijumf Srbije, ističući da je ekipa bila izvanredna, posebno u obrani. Čestitao je igračima na nevjerojatnom uspjehu i istaknuo da im medalja daje dodatni poticaj. Srbija je od 2012. osvojila 17 finala na velikim natjecanjima, ali Milanović naglašava da se ne fokusira na statistiku.

“Mislim da Hrvatska nema za čime žaliti, danas će možda ovaj poraz boljeti, ali ovo je veliki uspjeh za hrvatski vaterpolo, nanizane su medalje u Zagrebu, Dohi i sada u Parizu. Mislim da Tucak izvlači maksimum iz ove ekipe i mogu mu samo čestitati na tome.”

Osvrćući se na Hrvatsku, smatra da bi trebali biti ponosni na svoj uspjeh unatoč porazu. Ivica Tucak je hrabro vodio svoju ekipu do finala, iako su se suočili s teškim protivnicima poput Španjolaca i Mađara. Hrvatska je imala problema s napadom i obranom, dok je Srbija bila sve sigurnija iz utakmice u utakmicu.