Mario Vušković, 22-godišnji nogometaš, suočen je s četverogodišnjom suspenzijom koja će trajati do jeseni 2026. godine, prema presudi Međunarodnog sportskog suda CAS u Lausannei.

Iako odluka u trenutku pisanja nije bila javno objavljena, službena potvrda stigla je kasnije. Vuškovićev slučaj započeo je u septembru 2022., kada je zajedno sa suigračem Xavierom Amaechijem bio podvrgnut dopinškoj kontroli nakon treninga.

Njegovi odvjetnici kasnije su isticali brojne nepravilnosti u procesu, uključujući prekidanje “hladnog lanca” uzoraka, no to nije utjecalo na ishod.

U martu 2023. godine, Njemački nogometni savez (DFB) donio je presudu u kojoj je Vušković proglašen krivim i suspendiran na dvije godine.

Prema DFB-u, analize urina pokazale su prisutnost egzogenog eritropoetina (EPO), zabranjene supstance koja predstavlja kršenje antidopinških pravila.

Iako je sud ponudio Vuškoviću nagodbu s blažom kaznom od jedne godine ako prizna krivnju, on je to odbio, što je rezultiralo dvogodišnjom suspenzijom.

Vušković nije prihvatio ni dvogodišnju kaznu, a sada mu je CAS odredio još strožu kaznu od četiri godine. Da je pristao na nagodbu, već bi se mogao vratiti na teren, no sada će morati čekati do kraja 2026. godine da ponovno zaigra, ako to uopće bude moguće.