Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbacio je tužbu Zdravka Mamića, bivšeg čelnika zagrebačkog Dinama, i ostalih protiv Republike Hrvatske.

Mamić, koji je pobjegao od hrvatskog pravosuđa, podnio je tužbu zbog presude u prvom procesu za izvlačenje novca iz Dinama. U tom postupku, zajedno s bratom Zoranom Mamićem i poreznikom Milanom Pernarom, pravomoćno su osuđeni na zatvorske kazne.

Mamić je tvrdio da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje. Iako je Pernar preminuo, njegovi su nasljednici nastavili pravni postupak.

Zdravko Mamić je osuđen na šest i pol godina zatvora, Zoran Mamić na četiri godine i dva mjeseca, dok je Pernar dobio tri godine i dva mjeseca zatvora.

S druge strane, presuda Damiru Vrbanoviću, koji je također bio osuđen, ukinuta je zbog nepravednog suđenja. Mamići su se nadali sličnom ishodu na Evropskom sudu za ljudska prava, ali je njihova tužba odbijena, te njihove kazne ostaju na snazi.

Sud je utvrdio da su Mamići pokušali manipulirati pravosudnim sustavom i zloupotrijebiti zaštitu ljudskih prava kako bi ostvarili vlastite koristi.

Sud je zaključio da takvo ponašanje treba imati posljedice na prihvatljivost njihovih zahtjeva.

U međuvremenu, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odustalo je od kaznenog progona Luke Modrića zbog lažnog iskaza na suđenju Mamiću u vezi s izvlačenjem novca iz Dinama i transferima nogometaša.