Ako pogledate kako je stvaran tim, petorica startera su došli iz škole, obavljena dodatna selekcija, pojačani iskusnim igračima, ali i dalje, “Mikijev rekord” nije srušen!

Ajaks je kako rekosmo zaradio 90 miliona evra već od Lige šampiona, a zanimljivo je vidjeti koliko ih je koštao tim, odnosno prva postava koja je sinoć izbrukala Juventus u Torinu.

Golman Onana je počeo u fondaciji Samjuera Etoa, a prije desetak godina je otišao u Barselonu, u mlađe kategorije. Poslije tri sezone kao klinac se preselio u Ajaksa, a obeštećenje je bilo 150 000 evra.

Sinoć su u timu bila četvorica igrača poniklih u mlađim kategorijama, u njih osim rada nije uloženo ništa, u pitanju su Veltman, De Liht, Mazraui i Van de Bek.

Najbolji igrač De Jong je koštao 1 evro, toliko su ga platiti Viljemu koji će imati procenat od njegove prodaje Barseloni.

Kada su se Overmars i Van Der Sar koji se više bavi marketingom odlučili da pojačaju ekipu iskusnijim igračima, Blind je vraćen iz Junajteda za 16 miliona, ali je na “Old Traford” otišao za par miliona više, pa jednostavno ne može se reći da je on bilo šta koštao, ponikao je u klubu.

Uložen je novac u Tadića, Srbin je koštao oko 13 miliona, Nereš je bio skuplji za milion, a Zijeh je prije par godina doveden iz Tventea za oko 12 miliona.

Lase Šene, odlični Danac je igrao za NEC, kada mu je istekao ugovor, 2012. je došao u Amsterdam, on je stranac koji je odigrao najviše utakmica za “Kopljanike”.

Hajde da dodamo da je igrač koji je ušao Magaljan, kupljen od Boke za desetak miliona, kao i da je Sinkgraven koji je ušao u igru u prvom delu, koštao sedam miliona kada je dolazio iz Herenvena.

Kada sve saberemo, pedesetak miliona je koštala ova ekipa, a zanimljivo u istoriji Ajaksa i dalje ostaje naš Miki Sulejmani kao igrač koji je najviše plaćen.

I da na kraju, ako vas čude sume uložene u Tadića i Blinda, ne treba zaboraviti da su prethodno prodati Klajvert Romi i Austrijanac Vober Sevilji, što je unijelo u kasu 35 miliona. Na pojačanja je potrošeno 50, jer uz pomenute Tadića i Blinda doveden je Zakarija Labijad iskusni Marokanac iz Utrehta za sedam, kao i Magaljan iz Boke za devet miliona, on se na terenu juče pojavio u finišu.

Uložen je nešto veći novac kako bi se prekinula dominacija PSV Ajndhovena, ali sa druge strane, ovo u Ligi šampiona niko nije očekivao…

I na kraju, par reči o treneru Ten Hagu, on nema veze sa Ajaksom, kao igrač uglavnom je vreme proveo u odbrani Tventea, ali za prvi trenerski posao ga je angažovao Overmars, tada deoničar u Go Ahed Iglsima pre sedam godina. Posle toga je Ten Hag vodio drugi tim Bajerna, poslije dve sezone je otpušten, otišao je u Utreht, napravio dvije sjajne godine, peto i četvrto mejsto, da bi na kraju 2017. opet uz Overmarsovu intervenciju, završio u Ajaksu.

Priča se nastavlja…