Svi modeli iPhonea 12 bit će opremljeni 5G modemima

U potpuno praznoj dvorani u svom kampusu u Cupertinu, Apple je danas predstavio iPhone 12 u čak četiri varijante, kao i novi dodatak svom portfoliu u obliku pametnog zvučnika HomePod Mini.

Odmah na početku CEO Applea Tim Cook naglasio je da iPhone prvi put dolazi s 5G povezivošću i time se napokon po tom pitanju približava najvećim Android konkurentima.

Tako značajnom vremenu za 5G na prezentaciji možda se i ne treba čuditi, jer je, ipak, ispalo da je to jedini doista važan korak za novu generaciju iPhonea – sve ostalo je evolucija.

Svi modeli iPhonea 12 bit će opremljeni 5G modemima.

iPhone 12

Prvi predstavljeni telefon je osnovni iPhone 12 5G. Dizajnom se Apple malo vratio u prošlost i uređaj detaljima neodoljivo podsjeća na stare dobre iPhone 4 i 5, kao i nove modele iPada, jer su aluminijski rubovi opet ravniji i puno jednostavniji, ali su zadržani brojni elementi s iPhonea 11 i mora se priznati da je izgled doista pogođen.

OLED Super Retina XDR zaslon ima dijagonalu od 6,1 inča (baš kao i iPhone 11), ali je uređaj 11 posto tanji od prethodnika i 16 posto lakši. Notorni “notch”, urez na vrhu zaslona koji sadrži tehnologiju za prepoznavanje lica i selfie kameru, tek je mrvicu manji od prethodnih modela, ali je i dalje tu.

Dolazi u pet boja – bijela, crna, crvena, zelena i plava. Apple tvrdi da je rigidnost telefona značajno poboljšana i da je 4 puta otporniji na padove.

Čipset koji pogoni iPhone 12 5G je Apple A 14 Bionic, prema Appleu najbrži sistemski čip na mobilnim uređajima na svijetu (u što se dosad pokazalo da ne treba sumnjati).

Na čip je stalo 11,8 milijardi tranzistora, što bi trebalo omogućiti 50 posto brže performanse, 50 posto bržu grafiku uz uštedu baterije. Apple obećava kvalitetu gejminga usporedivu s konzolama.

iPhone 12 ima dvostruku kameru, glavnu sa senzorom od 12 megapiksela i blendom od f/1.6 i ultraširoku, također sa senzorom od 12 MP. Obećane su puno bolje performanse pri slabijem osvjetljenju zahvaljujući 7-erostrukom postavu leće.

Noćni način snimanja rada (night mode) sada će se moći koristiti na svim kamerama na telefonu, uključujući i prednju, selfie kameru. Novost je i značajka Night Mode Time Lapse.

Dosta zanimljivo rješenje je novi sistem MagSafe, koji poboljšava bežično punjenje. Naime, na poleđini telefona su magnetne zavojnice koje omogućuju bolje prianjanje ne samo na bežične punjače, nego i na nebrojene druge dodatke kao što su zaštitne kutije, novčanici, stalci i ko zna što još (što će Apple, bez sumnje, solidno naplatiti). Bežično je punjenje omogućeno do brzine od 15W.

Kao što se nagađalo, nažalost, Apple s telefonima u kutiji više neće isporučivati adaptere za punjenje niti legendarne slušalice EarPods.

To su ponosno predstavili kao ekološko rješenje koje pomaže spasiti planet, izbacivši gomilu brojki o uštedi plastike i metala i kartona i svega živoga, ali ono što ni u jednom trenutku nisu otkrili jest koliko će novca time uštedjeti za svoju financijsku bilancu.

Početna cijena iPhonea 12 je 799 dolara (oko 1.300 KM, ali bez sumnje da će na našem tržištu biti skuplji od toga). Pod uslovom da već otprije imate adapter za punjenje, ako nemate, uračunajte i to u cijenu.

iPhone 12 Mini

iPhone 12 Mini 5G ima displej dijagonale 5,4 inča. Osim dimenzija, u unutrašnjosti je sve isto kao i kod većeg brata. Kao i iPhone 12 5G, otporan je na vodu i prašinu po standardu IP68, ima Super Retina XDR zaslon te identične kamere. iPhone 12 mini počinje od 699 dolara (oko 1.150 KM, ali opet, cijena će u BiH sigurno biti viša od toga).

iPhone 12 Pro i Pro Max

Prikazane su, naravno, i jače verzije, iPhone 12 Pro te iPhone 12 Pro Max. Za razliku od standardnog modela koji koristi aluminij, Pro ima čelični obrub i keramički zaštitni sloj, dolazi u crnoj, bijeloj, plavoj i zlatnoj boji. Zaslon modela 12 Pro je povećan na 5,8 inča, a iPhonea 12 Pro Max na 6,7 inča, iako su sami uređaji fizički ostali u skoro istim dimenzijama kao lanjski modeli zahvaljujući pomalo umanjenim bridovima oko zaslona.

Super Retina XDR zasloni imaju deklarisanu maksimalnu svjetlinu od čak 1200 nita i rezoluciju od 458 piksela po inču. Malo je reći da je razočaravajuće što Apple nije uveo bržu frekvenciju osvježavanja zaslona, recimo od 120 herca koji donose puno ugodniji rad i prikaz slike, a što Android konkurenti već mjesecima imaju sasvim rutinski, i po upola nižim cijenama (a evo su sve češći i zasloni s frekvencijom osvježavanja od 144 Hz).

Jasno, i ovi uređaji su pogonjeni preko sistemskog čipa A14 Bionic. 12 Pro ima trostruku kameru, uključujući i telefoto s optičkim zumom od 2X, dok 12 Pro Max ima zum od 2,5X. Širokokutna kamera ima 47 posto veći senzor u odnosu na prethodnika. Uređaji mogu snimati u formatu Apple Pro Raw i navodno postižu 87 posto bolje performanse pri slabijem osvjetljenju. Dosta pažnje posvećeno je značajki Deep Fusion.

Što se tiče videa, uvedena su brojna unapređenja, kao što je snimanje u Dolby Visionu HDR te 10-bitnom HDR standardu, što je prvi telefon s tom mogućnošću (prevedeno – vrlo impresivno). Pro modeli imaju LiDAR skenere (uređaj koji je ključan na autonomnim vozilima) koji će pomoći u snimanju noćnih fotografija, igrama i aplikacijama koje se oslanjaju na proširenu stvarnost i slično.

Cijena ostaje ista kao lani – iPhone 12 Pro koštat će od 999 dolara nadalje (ali je početni memorijski paket sada 128 GB). iPhone 12 Pro Max će koštati od 1099 dolara nadalje.

iPhone 12 i iPhone 12 Pro moći će se naručiti već ovog petka, a u prodaju dolaze 23. oktobra, dok će iPhone 12 Mini te 12 Pro Max u prodaji biti od 13. novembra.