Nogometna reprezentacija Austrije održala je pres-konferenciju uoči sutrašnjeg meča protiv Bosne i Hercegovine u okviru petog kola Lige nacija.

Selektor Austrije Franco Foda poručio da je njegova selekcija jednostavno mora slaviti sutra protiv BiH da bi zadržali šanse za plasman dalje.

– Pripreme su trajale tri dana. Bile su veoma dobre iako smo imali kratko vrijeme, tek smo se jučer u potpunosti okupili. Radili smo dosta na napadu i odbrani. Cijela ekipa je maksimalno fokusirana na sutrašnji meč. Situacija u grupi je jasna. BiH ima devet bodova i dovoljan im je i remi. Mi trebamo pobjedu, moramo i želimo da pobijedimo. Utakmica u Zenici je bila tijesna, mogli smo i tamo dati gol. Vjerujem da će sitnice odlučiti sutrašnji meč. Znamo šta želimo igrati, bitno je da imamo posjed lopte i da igramo našu igru – rekao je Foda.

Novinare je interesiralo nalazi li se Foda pod prvim velikim pritiskom, s obzirom na to da Austrija u najgorem slučaju može biti i treća u grupi te ispasti u C ligu.

– Ja kao trener cijeli život osjećam pritisak. Malo je utakmica, ali bitno je da mi imamo sutra sve u svojim rukama. Bitno je da imamo sve u rukama ako pobijedimo BiH i onda u Sjevernoj Irskoj možemo sve odlučiti u našu korist. O drugim scenarijima ne želim pričati. Modus takmičenja je kompliciran, moguće je da i kao drugi idemo dalje, ali ne mislimo sada o tome. Bitno je da sutra pobijedimo i sve ćemo dati da bude tako – rekao je selektor Austrije.

Nakon njega, novinarima se obratio kapiten Julian Baumgartlinger, koji se vratio u tim nakon povrede.

– Lijepo je biti s ekipom. Sutra počinje 50 posto takmičenja. BiH je u boljoj poziciji od nas, ali mi želimo da damo maksimum i pobijedimo kako bismo zadržali šanse da idemo dalje. Spremni smo i želimo pobjedu – rekao je Baumgartlinger.

Kapiten Austrije zna odakle domaćinima prijeti najveća opasnost.

– Sigurno da je bitno da imamo posjed lopte i da smo kreativni. BiH je brza u kontrama i znamo kako su opasni Džeko i Pjanić. Plan je da imamo loptu u posjedu i da je ne gubimo tako lako. Znamo odakle nam prijeti najveća opasnost i sigurno je da ćemo dati sve da ih zaustavimo – poručio je Baumgartlinger.

(Sport.ba)