Po mnogima najbolji nogometaš svih vremena Lionel Messi je odlučio da će nastaviti karijeru u Interu iz Miamija, a presudan je bio finansijski paket koji su sklopili Inter, Major League Soccer (MLS) liga i partneri poput Adidasa i Applea.

Messi je nakon napuštanja PSG-a imao tri opcije za nastavak karijere, a na kraju se odlučio na odlazak u Sjedinjene Američke Države.

Najbliži je bio povratku u Barcelonu, no katalonski klub mu nije mogao ponuditi dovoljno veliku platu zbog ograničenja u salary capu La Lige, te je sjajni Argentinac na kraju birao između Al-Hilala i Inter Miamija.

Saudijski gigant mu je ponudio dvogodišnji ugovor vrijedan čak 1,2 milijardu eura, no Messi nije bio impresioniran tim novcem i odlučio se na odlazak u MLS ligu.

Athletic prenosi da ponuda MLS-a Messiju uključuje ugovore o podjeli prihoda i dobiti s Appleom i Adidasom i opciju kupovine procenta MLS tima po okončanju ugovora, prenosi Klix.

Cifre nisu precizirane, ali Apple je prošle godine s MLS ligom potpisao 10-godišnji sponzorski ugovor vrijedan 2,5 milijardi dolara, te je jasno da će Messi dobiti ogroman dio kolača, dok će generisati i Adidasove prihode od prodaje dresova.

Messi bi ugovor s američkim klubom mogao ozvaničiti već tokom dana, a potpisat će dvogodišnju saradnju.

Prelazak u Sjedinjene Američke Države će biti prvi put da će Messi zaigrati van Evrope tokom svoje karijere, a kako The Athletic tvrdi debitovati bi mogao 21. jula kada Inter Miami ugosti meksičku ekipu Cruz Azul, prenosi Klix.