Đapo ističe da je broj zaraženih osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina najmanji u Bosni i Hercegovini, što znači da su krizni štabovi i civilne zaštite donosili dobre odluke

Bosna i Hercegovina je dobila pohvale Svjetske zdravstvene organizacije zbog restriktivnih mjera koje je poduzela u suočavanju s pandemijom koronavirusa – kazala je federalna ministrica okoliša i turizma i predsjednica Koordinacionog odbora za stablizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH Edita Đapo na današnjoj konferenciji za medije federalnih institucija.

Đapo ističe da je broj zaraženih osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina najmanji u Bosni i Hercegovini, što znači da su krizni štabovi i civilne zaštite donosili dobre odluke, ali ističe težak udar na ekonomiju, zbog čega je Vlada FBiH smislila plan pomoći za sve one koji su pogođeni, tačnije kompanijama čiji je promet manji za 20 posto.

Kako je kazala, Krizni štab za ekonomiju se redovno sastaje i razmatra sve dopise, amandmane i prijedloge, ali nastoji uspotaviti dijalog i sa Savezom samostalnih sindikata i Udruženjem poslodavaca.

– Vlada je dala korektnu ponudu da se socijalni partneri dogovore da sami izdefinišu sporazum koji bi Vlada potpisala, a onda bi se išlo u izmjene i dopune Zakona o radu. Pregovori su bili teški i zahtjevi i nisu urodili plodom. Nadali smo se da će se Savez samostalnih sindikata, koji predstavlja radnike u javnoj upravi i sektoru, solidarisati s radnicima iz privatnog sektora i da će omogućiti da poslodavci u realnom sektoru imaju flaksibilniji odnos, a sve u cilju očuvanja radnih mjesta – kazala je Đapo.

Izvor: fokus.ba