Nekadašnji selektor Bosne i Hercegovine, Miroslav Ćiro Blažević ostvario je do sinoć jedan od najvećih uspjeha sa Hrvatskom osvojivši treću poziciju na Mundijalu u Francuskoj 98. godine. Međutim, još jedan stručnjak rodom iz BiH, Zlatko Dalić, nadvisio je ovaj uspjeh.

Selektor svih vremena za HRT je iskomentarisao ogroman uspjeh Hrvatske, ali nije želio govoriti o finalu sa Francuskom.

“Danas sam u jednoj takvoj emociji da mi je doktor morao dati nešto za smirenje. Izmislio sam jednu istinu kako Rusi i Englezi imaju atomske bombe, a mi imamo jedne atomske sportiste”, rekao je Ćiro, a potom nastavio:

“Prije deset godina sam se bojao da će me neko prestići. Sada je moj učenik Zlatko Dalić napravio što sam ja trebao napraviti, a nisam. Sretan sam zbog finala. Čuli smo se prije utakmice i rekao sam mu da radi po svom nahođenju. Englezi su nam napravili najveću uslugu kada su se počeli bahatiti. Mi smo bili favoriti, ali onda, oni odjednom počeše lajati. Na jedan fini način su nas galvanizirali, motivirali, upozorili.”

Prepoznatljiv način je prokomentarisao i zbog čega ga HNS nije pozvao u Rusiju.

“Da im j…. mater, mene niko ne zove u Rusiju. Niko nema potrebu da pita “da li bi ti Ćiro išao”. Kako su Šuker i Mamić preuzeli Savez mene niko ne zove. Zvao me Dalić, ali trebao je predsjednik Saveza.”

“Ne bih ja rekao osveta, jer to je teška riječ. Ali jedan revanš za ‘98, to može. Ako sudbina ima svoje prste, ovo će biti prilika da im se revanširamo. Protiv Francuza će biti drugačija utakmica od ove protiv Engleske. Ne želim umanjiti pobjedu Hrvatske, ali ovo je slaba Engleska. Istina, bilo je teško, ali u biti nisu imali nikakvu šansu.”

sop