Osjetilo mirisa kod starijih ljudi prilično je vezane uz pojedine specifične mirise

U eksperimentalnom ispitivanju 343 osobe starosti od 20 do 98 godina, naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu su utvrdili koji mirisi s godinama blijede, a koji ostaju intenzivni.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Studija je pokazala da ljudi starenjem ne gube osjećaj mirisa, suprotno onome što je nauka ranije sugerirala, već su promjene osjeta mirisa kod starijih ljudi prilično vezane uz pojedine specifične mirise.

Između ostalog, mada sposobnost starijih da osjete mirise prženog mesa, luka i gljiva znatno slabi s godinama, oni i dalje mogu osjetiti mirise naranče, maline i vanilije, jednako dobro kao i mlađe odrasle osobe.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Općenito je poznato da je slani okus – okus na koji starenje najviše utječe.

Budući da su okus i miris jako povezani kada je hrana u pitanju, naša percepcija mirisa može biti narušena u slučaju oštećenja osjeta slanoće.