Kada su vatreni navijači u Bosni i Hercegovini s nestrpljenjem i nadom iščekivali utakmicu protiv Luksemburga, nitko od nas nije očekivao da ćemo svjedočiti pravom debaklu na terenu. Poraz od 2-0 protiv jedne od “najslabijih” europskih reprezentacija predstavlja ne samo sportski neuspjeh, već i ozbiljno pitanje o stanju i budućnosti naše fudbalske reprezentacije.

Nakon ovog poraza, svi smo se suočili s gorčinom razočaranja. Osjećaji ljutnje, frustracije i tuge su se izmiješali među navijačima koji su vjerovali da ćemo imati uspješnu kvalifikacijsku kampanju za Europsko prvenstvo. No, umjesto toga, suočeni smo s pitanjima koja zahtijevaju hitne i temeljite odgovore.

Prvo što trebamo razumjeti je da poraz od Luksemburga nije slučajnost ili jednostavna nesreća. To je posljedica dubljih problema u našem fudbalskom sustavu. Moramo biti iskreni i suočiti se s tim problemima kako bismo mogli krenuti naprijed.

Jedan od glavnih problema je nedostatak stručnosti i kvalitete u upravljanju našom reprezentacijom. Nedostatak jasne vizije, loša taktička postavka i nedovoljna motivacija igrača bili su očiti tijekom utakmice. Naši igrači su djelovali nesigurno, bez ideje i bez pravog zajedništva na terenu. Njihov nedostatak komunikacije i usklađenosti bio je očit i frustrirajući za gledanje.

Osim toga, moramo se suočiti i s činjenicom da našim igračima često nedostaju profesionalizam i odgovornosti. Neki od njih su se oglušili o poziv navijača da izađu pred tribine i razgovaraju s njima nakon utakmice. To je neprihvatljivo ponašanje i izravna uvreda za vjerne navijače koji su uvijek bili uz našu reprezentaciju. Od igrača se očekuje da budu uzor i da pokažu poštovanje prema navijačima.

Ovaj debakl također otkriva problem talentiranosti i razvoja mladih igrača. Naš sustav nije uspio proizvesti dovoljan broj kvalitetnih igrača koji bi mogli unaprijediti našu reprezentaciju. Nedostatak investicija, nedovoljna struktura i nedostatak kvalitetnih trenera u omladinskim kategorijama sve su to faktori koji su doprinijeli stagnaciji našeg fudbalskog razvoja.

Da bismo preokrenuli ovaj trend, potrebne su hitne promjene. Prvo, moramo napraviti temeljitu analizu trenutnog stanja naše reprezentacije i identificirati sve slabosti i nedostatke. Ovo će nam omogućiti da donesemo informirane odluke i usmjerimo naše napore u pravom smjeru.

Drugo, potrebno je restrukturirati naš fudbalski sustav na svim razinama. To uključuje jačanje infrastrukture, povećanje ulaganja u razvoj mladih igrača i osiguranje kvalitetnih trenera i stručnjaka koji će ih voditi. Također treba postaviti jasne ciljeve i strategije za razvoj naših nacionalnih timova.

Treće, potrebno je poboljšati selekciju i pripremu igrača za nacionalni tim. Talentirani igrači trebaju dobiti priliku i podršku da napreduju i pokažu svoj puni potencijal. Također, trebamo osigurati da naši igrači budu motivirani, disciplinirani i svjesni svoje odgovornosti prema reprezentaciji i navijačima.

Nadalje, potrebno je poboljšati komunikaciju i suradnju između igrača, selektora, saveza i navijača. Transparentnost i otvorenost su ključni za izgradnju povjerenja i podrške. Redovni sastanci i dijalog između svih uključenih strana mogu pomoći u rješavanju problema i izgradnji zajedništva.

Naravno, promjene neće doći preko noći. Potrebno je vrijeme, strpljenje i kontinuirani napor da bi se naša reprezentacija vratila na pravi put. Ali ako smo zaista posvećeni razvoju našeg fudbala, moramo biti spremni poduzeti sve potrebne korake i promjene kako bismo postigli uspjeh.

Debakl protiv Luksemburga je bolan podsjetnik da se ne možemo oslanjati samo na historiju i reputaciju. Moramo djelovati odlučno i hrabro kako bismo promijenili stvari. Samo tada možemo nadati se boljoj budućnosti za našu fudbalsku reprezentaciju.

Uz podršku navijača, stručnost u upravljanju, ulaganje u mlade talente i zajednički rad, možemo graditi jaku i uspješnu fudbalsku reprezentaciju.