Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra treba da dobije novog selektora, a glavni kandidati za nasljednika Dušana Bajevića su Sergej Barbarez i Ivaylo Petev.

Jasno je da su navijači na strani Barbareza, smatraju da legenda HSV-a i veliki patriota BiH može da probudi želju i borbu u “Zmajevima” koji sve više liće na Piliće, nažalost.

Ipak, postoji i druga strana, koja smatra da on nije baš najbolje rješenje za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, jer iza sebe nema nikakvu trenersku karijeru, a proteklih godina bavio se igranjem pokera.

Kada je u pitanju Petev, svima nam je poznat skandal iz BATE-a, gdje je otjeran sa press konferencije od strane navijača i natjeran da skine klupsku opremu. Poznato nam je i da drži neslavan rekord dok je vodio Dinamo Zagreb, odnosno jedini je trener u posljednjih 15 godina koji nije uspio osvojiti titulu prvaka Hrvatske sa Modrima.

Dakle, velike su šanse da će reprezentaciju voditi ili veliki patriota BiH i profesionalni igrač pokera, ili Bugarin koji iza sebe također nema zavidnu trenersku karijeru.

Tu je i zapelo, čini se. Emir Spahić i Zvjezdan Misimović angažovani su da razgovaraju sa kandidatima za selektora, da pronađu najbolji izbor, nažalost njih dvojica se nisu uspjela složiti. Spaha želi Barbareza, dok Misimović Bugarina, a navijači imaju samo jedno pitanje za njih dvojicu: Đe ba, zapelo?!

Čak se Spahić oglasio se i javno, te rekao da na posljednju sjednicu IO NSBiH nije mogao prisustvovati zbog bolesti člana porodice, te da ga ja popularni Miske iznevjerio. Tu je bivši kapiten najvjerovatnije i završio svoju priču sa fudbalskim savezom i reprezentacijom Bosne i Hercegovine.

Navijačima je vjerujemo svejedno, bitno je samo da vide borbu za plavo-bijeli dres prekriven znojem, pa čak i krvlju ako treba. Žalosno je da reprezentacija koja se nadigravala sa Argentinom u Brazilu 2014. godine, koja je ispala sa takmičenja najvećom nepravdom ikad protiv Nigerije, da se sada mjeri sa Kiprom, Latvijom, Finskom…

Žalosno je da popularni “Zmajevi” postanu Pilići, Žalosno je i to da pojedinci ginu za državni dres, dok drugi samo za klupski. Žalosno je i to da u NSBiH sjede ljudi koji nemaju veze sa fudbalom i kroje sudbinu naše reprezentacije, dokle će to biti tako, vidjet ćemo…

Piše: Kenan Hećimović