Sportsku javnost u našoj zemlji danas je pomalo iznenadila činjenica da selektor reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi na spisak za predstojeće kvalifikacijske susrete nije uvrstio Vladana Kovačevića, bivšeg golmana Sarajeva i U-21 reprezentacije BiH.

Iako se proteklih mjeseci često govorilo da je Vladan Kovačević izabrao reprezentaciju Srbije (iako se do danas, on sam nikada javno nije oglasio po tom pitanju), saznajemo da Vladan Kovačević ne može braniti za reprezentaciju Srbije, niti za bilo koju reprezentaciju osim Bosne i Hercegovine u budućnosti.

Naime, prema promjenama FIFA pravila, koje su izglasane u septembru 2020. godine, igrač ne može promijeniti fudbalsko državljansvo ukoliko je stariji od 21 godine nastupao za bilo koji uzrast dosadašnje selekcije u zvaničnom susretu te u tom trenutku nije imao državljanstvo reprezentacije za koju bi u budućnosti želio igrati.

Kovačević je nastupao za BiH stariji od 21. godinu

Vladan Kovačević rođen je 11. aprila 1998. godine, što znači da je 21. godinu napunio 11. aprila 2019. godine, a posljednji zvanični nastup za U-21 reprezentaciju BiH je upisao 13.10.2020. godine u kvalifikacijskom susretu za Evropsko prvenstvo i gostujućem porazu od Njemačke (1-0).

U momentu posljednjeg nastupa za U-21 reprezentaciju BiH, Vladan Kovačević imao je navršene 22. godine i 183. dana.

Pravilo zbog kojeg je Sosa “izvisio” kod Nijemaca

Ovo naime nije prvi ovakav slučaj. Podsjetit ćemo, ne tako davno, lijevi bek hrvatske reprezentacije i član njemačkog Stuttgarta iznenadio je javnost u Hrvatskoj odlukom da brani za Njemačku, međutim, uvidom u novo pravilo FIFA-e, to nije bilo moguće, pišu Sportske.ba.

Naime, igrač koji naknadno uzme drugo državljanstvo, a nije ga imao prije nego što se uopće počeo baviti nogometom te je zaigrao za reprezentaciju (u ovom slučaju BiH) u bilo kojem uzrastu, mora biti mlađi od 21. godine kada je igrao posljednji susret za matičnu reprezentaciju kako bi mogao promjeniti sportsko državljanstvo.

Vladan Kovačević prema saznanjima Sportske.ba, tek je nedavno dobio pasoš Srbije i prema novom pravilu FIFA-e iz 2020. godine ne može nastupati za bilo koju drugu reprezentaciju osim Bosne i Hercegovine!

Sportske.ba