Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini nedavno je izdao saopćenje koje je izazvalo veliku pažnju u bh. javnosti. U tom saopćenju su istakli da stranim fudbalerima u Premijer ligi BiH zakonski nije dozvoljeno da imaju amaterske ugovore, iako je to bio redovni slučaj u proteklim sezonama.

Neke od značajnijih imena koja su ove sezone nastupala na amaterskim ugovorima su Jakov Blagaić (Borac), Mario Krstovski, Ilya Guchmazov, Uglješa Stevanović, Dimitrije Zajić (Sloga), Kadu, Di Matteo Lovrić (Široki Brijeg) i Santos Clerismario Rodrigues iz Željezničara, čije ugovaranje je izazvalo najviše rasprave.

Na upit portala Raport, FK Željezničar je odgovorio da je Santos prije dolaska u taj klub imao amaterski ugovor sa FK Rudar Prijedor, gdje je nastupao kao amater tokom jedne takmičarske sezone. U FK Željezničar-u je također potpisao ugovor koji je imao isti status kao amaterski ugovor, a ističe 30.06.2023. godine. Taj ugovor je prošao verifikaciju i ovjeren je od strane nadležnog registracionog saveza.

Međutim, u bh. fudbalu strani igrači mogu nastupati kao amateri samo u određenim situacijama. Prva situacija je ako su redovni studenti koji borave u BiH na osnovu studentske vize, a druga situacija je ako imaju radni odnos u drugom pravnom licu i bavljenje fudbalom im predstavlja dopunsku djelatnost. U tom slučaju, strani igrač dobija potrebnu radnu i boravišnu dozvolu.

Portal Raport je stoga pitao FK Željezničar po kojem osnovu je Santos dobio boravišnu i radnu dozvolu. Klub je odgovorio da je boravak igrača odobren do 05.08.2023. godine na zahtjev samog igrača. Također, na zahtjev kluba, Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo je izdala Santosu radnu dozvolu do 06.07.2023. godine.

Nedavno je FK Željezničar ponudio Santosu novi ugovor, prihvaćajući sve njegove zahtjeve, ali brazilski fudbaler još nije dao odgovor na tu ponudu. Klub je također saopćio da su predstavnici Santosa, tokom pregovora s drugim klubovima, koristili falsifikovanu potvrdu o odricanju