Kapiten reprezentacije Srbije Dušan Tadić odlučio je da na Svjetskom prvenstvu ne nosi kapitensku traku u duginim bojama, a povodom ovog stava oglasio se Fudbalski savez Srbije.

Generalni direktor FSS-a, Jovan Šurbatović, još jednom je potvrdio stav “orlova” da se ne priključe inicijativi za nošenje kapitenskih traka u duginim bojama, i dao obrazloženje za ovakvu odluku.

“Tačno je da smo dobili upit da se priključimo inicijativi i da nismo na njega pozitivno odgovorili, jer smo fokusirani na fudbal. Sve što bi moglo da izazove provokaciju bilo koje vrste kod naše javnosti i navijača ili bilo shvaćeno kao vid politizacije je za nas neprihvatljivo”, smatra Šurbatović.

Šurbatović je još jednom ponovio da FSS poštuje pravo na slobodno izražavanje, ali da ne želi da učestvuje u stvarima koje nemaju veze sa fudbalom.

“Držimo čisto sportsku i politički neutralnu poziciju. Taj stav smo iznijeli i na sastanku u Dohi kada su inicirane razne ideje. Za univerzalne poruke tipa “Stop war” i “Peace” smo uvijek za, ali je pitanje trake duginih boja za naše društvo veoma osjetljivo i nepotrebno. Fokusirani smo samo na fudbal. Među našim navijačima ima pripadnika raznih društvenih grupa i vjerskih zajednica, poštujemo pravo na slobodno izražavanje stavova svakog pojedinca, ali ponavljamo – ove teme nisu primjerene fudbalu i stadioni nisu mjesto za takve stvari. To je stav FSS”, zaključio je Šurbatović.

Pored kapitena Srbije Dušana Tadića, traku duginih boja na Mundijalu neće nositi još četiri evropske reprezentacije. U pitanju su Portugalija, Španija, Poljska i Hrvatska.