Večeras će fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odmjeriti snage sa Francuskom na Grbavici, a svi se sjete odmah utakmice u Parizu i golčine Edina Džeke.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine bila nikad bliža plasmanu na prvi EURO u historiji.

BiH je tada kao drugoplasirana otputovala u Pariz na megdan Francuzima, koji su imali 20 bodova, a Zmajevi 19, pa bi u slučaju pobjede direktno se plasirali na EURO koje se održalo u Poljskoj i Ukrajini.

Od prvog minuta igrači Bosne i Hercegovine su krenuli svim silama prema golu Huga Lorisa. Iz minuta u minut su se smjenjivali napadi izabranika Safeta Sušića pred golom Francuza, ali napadači nisu bili dovoljno precizni.

Nakon nekoliko propuštenih prilika Zmajevi su u 40. minutu došli do vodstva. Lopta je poslije dodavanja saigrača stigla do Edina Džeka koji se sjajno okrenuo i matirao Huga Lorisa za veliko slavlje oko 15.000 gostujućih navijača na stadionu u Parizu.

https://www.youtube.com/watch?v=fR0VUmi8NwU&feature=emb_title

I koliko god da su se Zmajevi trudili da sačuvaju povoljan rezultat, u 77. minutu su Francuzi, ipak, izjednačili. Nasrija je srušio Spahić, a sudija Tomson pokazao je na bijelu tačku. Nasri je sigurno izveo jedanaesterac i poravnao rezultat na 1:1. Do kraja meča obe ekipe imale su svoje šanse, ali nije bilo promjene rezultata. Reprezentacija BiH se morala zadovoljiti baražom gdje se susrela sa reprezentacijom Portugala i poslije utakmice bez golova u Zenici, izgubila u Lisabonu rezultatom 6:2, pa je ostalo žaljenje za jednom od najboljih utakmica u historiji reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja nije krunisana pobedom, čime je direktan plasman na EURO “pao u vodu”.