Hrvatski trener Ivica Obrvan novi je selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine nakon što je Upravni odbor RS BiH danas smijenio dosadašnjeg trenera Bilala Šumana, potvrđeno je za portal Klix.ba iz krovne kuće bh. rukometa.

Obrvan je kao igrač bio članom prvih generacija hrvatske rukometne reprezentacije koja je osvajala medalje. Bilo je to zlato na Mediteranskim igrama 1993. u Languedoc-Roussillonu te bronzana medalja 1994. godine na Evropskom prvenstvu u Portugalu. U karijeri je igrao za Metković i za njemački Post Schwerin.
Od decembra 1999. trenirao je rukometaše Metkovića. U tom je periodu bio igrač i trener. Tad su osvojili Kup EHF (1999/00) i drugo mjesto u hrvatskom prvenstvu. Od 2007. je preuzeo trenirati slovenski rukometni klub Gorenje. Te sezone je zauzelo drugo mjesto. Već iste sezone je postao trener rukometaša Zagreba. Osim ovih klubova, Obrvan je vodio Medveščak i francuski Chambery. Bio je i selektor reprezentacije Sjeverne Makedonije.

Podsjetimo, Šuman je danas razriješen dužnosti nakon što članovi Upravnog odbora RS BiH nisu bili zadovoljni njegovim rezultatima.

U Šumanovom petogodišnjem mandatu uspjeli smo se plasirati na Evropsko prvenstvo 2020. godine, na kojem smo doživjeli tri poraza iz tri meča te takmičenje okončali na 23. poziciji.

Obrvan će debi na klupi rukometne reprezentacije BiH imati 14. marta kada naša selekcija u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo dočekuje Austriju.

Nakon tri odigrana kola naša selekcija nalazi se na trećem mjestu grupe 2 sa jednom pobjedom i dva poraza. Upravo će utakmice s Austrijom biti ključne za plasmana na Evropsko prvenstvo.

Izvor: Klix.ba