Lijepo je vidjeti u prvoj postavi reprezentacije BiH kako blistaju Amar Dedić, Jusko Gazibegović, Amir Hadžiahmetović, Ermedin Demirović… Svi su oni, ne tako davno, igrali za kadetsku selekciju. Superiorno prolazili kvalifikacije, nastupali na Evropskom prvenstvu.

Ako se pomenutoj “četvorki” dodaju Amer Gojak, Eldar Ćivić i Luka Menalo, onda se može reći da je neko u mlađim selekcijama znalački radio svoj posao.

Tu generaciju kadeta uspješno je vodio trener kojeg više nema među nama.

Selektor kadetske reprezentacije bio je Sakib Malkočević. Jedini koji je kadetsku reprezentaciju čak tri puta odveo na EP.

Niti jednom selektoru to nije pošlo za rukom. Osim Malkočevića, seniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine je na svjetsko prvenstvo odveo Safet Sušić. Na putu za “mundijal” u Brazilu “Zmajevi” su slavili protiv Slovačke u Žilini. Jedini gol postigao je Izet Hajrović.

Sutra “Zmajevi” ponovo igraju sa Slovacima. Utakmica se igra u Bratislavi. Faruk Hadžibegić, deset godina nakon Žiline, od starosjedilaca ima samo Edina Džeku, dok Sejo Kolašinac, koji je tada igrao u Žilini, nije na raspolaganju zbog povrede. Danas je u reprezentaciji i Elvir Rahimić. Koji je bio asistent i Safetu Sušiću. U “Papetovom” stožeru bili su još Borče Sredojević, Tomo Piplica i Elvir Baljić.

Sportske.ba