Robert Prosinečki, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine (BiH) objavio je danas spisak igrača na koje će računati u prijateljskim utakmicama protiv Crne Gore i Južne Koreje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Selektor je odlučio da u dvije naredne utakmice šansu da čak petorici igrača iz Premijer lige BiH. Među njima su Kenan Pirić, Goran Zakarić, Elvis Sarić, Stjepan Lončar i Darko Todorović.

“Po nekom mom viđenju, ne zanima me uopšte da li je igrač iz Premijer lige BiH ili iz vana. Zajedno sa stručnim štabom gledam samo jesu li kvalitetni za reprezentaciju ili ne. Mlada reprezentacija je napravila dobar rezultat i od tuda smo pozvali neke igrače. Sami će odlučivati o tome da li će biti u reprezentaciji, onim što pokažu na terenu. Ovih pet sam sada odabrao. Zakarić, Sarić i Pirić s nama su od ranije, a sada imamo novu dvojicu koji su kroz utakmice u ligi i za reprezentaciju U21 to zaslužili. Imamo problem na desnom boku, zato je tu Todorović koji će dobiti šansu. To su utakmice u kojima se može probati. Lončar je bio u Americi i protiv Meksika je pokazao da je talentovan i zato je tu”, naglasio je Prosinečki.

Naglasio je da je svjestan kako je termin za odigravanje utakmica veoma nezgodan, jer su reprezentativci imali napornu sezonu, ali da je to bila jedina prilika da do septembra odigraju neke kontrolne utakmice.

“Malo u nezgodno vrijeme igramo, jer završava prvenstvo, a svi su odigrali jako puno utakmica. Međutim, to je FIFA termin, a onda ide dug period do septembra bez termina”, kazao je selektor bh. tima, te dodao:

“Znam da je igračima teško poslije sezone putovati u Koreju. Za sada mi niko ništa nije rekao, sigurno ću više znati nakon 23. maja i utakmice sa Crnom Gorom. U biti sa ovog spiska, ako ne bude nekih povreda, svi će ići u Koreju.”

Nakon ovoga, bh. navijače najviše muči pitanje da li će glavni igrači, poput Edina Džeke i Miralema Pjanića koji su imali jako napornu sezonu uopšte i otputovati, odnosno da li će tražiti od selektora da ne putuju.