Piše: Edin Ridžal

Navikli smo da se pronalaze mladi fudbalski talenti iz Brazila, Argentine, Francuske, Španije.. Navikli smo da se suhi fudbalski kvalitet pronalazi u fudbalskim zemljama. Ovoga puta kvalitet, izuzetan kvalitet, stiže iz Gruzije.

Ako intenzivno pratite fudbal, u posljednje vrijeme morao vas je zadiviti Gruzijac Kvicha Kvaratskhelia, mladić iz Gruzije koji svojim igrama ostavlja bez daha, doslovno. Nije pretjerivanje, čekao sam neko vrijeme da napišem koji redak o njemu, ne zato što ja ne vjerujem u njegov kvalitet, nego zato što bi sportska javnost bila ipak skeptična kako da se odmah piše o njemu.

Ali, ovaj “malac” je već duže vrijeme u top formi, nije to samo od trenutka kada je stigao u grad podno Vezuva. U Rubinu iz Kazana postigao je devet golova i dodao 18 asistencija na 73 utakmice, u Rustavi je na 18 utakmica postigao tri gola, dodao tri asistencije. U Dinamu Batumi je na 11 utakmica postigao čak osam pogodaka i dodao dvije asistencije. Malo se zadržao i u Dinamu Tbilisiju, gdje je na pet nastupa uspio postići gol i dodati asistenciju.

Najveći bum napravio je u reprezentaciji Gruzije i u Napoliju, svakako. Pazite, u 20 utakmica u selekciji svoje rodne zemlje, postigao je 15 golova!

Foto: Twitter

Ljetos je stigao u Napoli, mnogi su bili skeptični, najprije navijači Napolija, ne svi ali jedan dio je bio sumnjičav i tvrdio da je novac bačen. Očigledno da nisu pratili igre Kvaratskhelije. Čak je i Ancelotti neki dan priznao da je, dok je bio trener Napolija, zajedno sa svojom ekipom pratio mladog Gruzijca.

Međutim, čini se da je u ovom ljetnom prelaznom roku bio pravi trenutak da stigne u Napulj. U 11 utakmica u Napoliju postigao je šest pogodaka i dodao dvije asistencije. Nisu bitni ni samo brojevi, niti statistika, to je svakako na strani Gruzijca, bitan je momenat kada Kvara ima loptu u svojim nogama.

Foto: Twitter

U tim trenucima budi nam se osjećaj nostalgije, nekog prijašnjeg nogometa, doba Ronaldinha i ostalih čarobnjaka na terenu. Nije pretjerivanje, Gruzijac zaista ima čaroban pokret, čarobne poteze i zaista rijetko gubi loptu. Rađa se taj osjećaj sigurnosti, ukoliko navijate za Napoli, tačno se osjeća da dok je lopta kod njega u nogama, ne morate brinuti.

Nakon što je na terenu u dresu Napolija potvrdio svoj izuzetan kvalitet i talenat, želju za uspjehom, navijači Napolija su ga zavoljeli, a već se po ulicama Napulja mogu vidjeti situacije kao što je ova u prilogu:

Kvaratskhelia je rođen u gradu Tiflis u Gruziji, ima tek 21 godinu. Rođen je u februaru, 12. 2001. godine. Iako ima solidnu visinu, 1,83 cm izuzetno je okretan i brz. Posebno mi je drago što je težim putem stigao na velika vrata, u Ligu petice, u jedan od trenutno najboljih italijanskih klubova.

Napoli je odradio sjajan posao, vidjet ćemo koliko će ga moći zadržati podno Vezuva, ali Gruzijac bi mogao biti okosnica tima koji bi mogao uraditi čuda u skorije vrijeme. Što bi rekle “Nogometne Ikone”, imamo osjećaj da je 1989. godina. Predsjednik Napolija, Aurelio de Laurentiis je napravio pun pogodak. Je li Kvara duh iz lampe podno Vezuva, koji će ispuniti njegovu jedinu želju i donijeti trofej Scudetta Napoliju?…

Foto: Twitter