Bosanskohercegovački napadač Edin Džeko sinoć je sa dva pogotka donio pobjedu Interu protiv Shakhtara u okviru petog kola grupne faze Lige prvaka (2-0), a potom i napunio naslovnice italijanskih medija.

Džeki su posebnu pažnju posvetili u uglednoj “La Gazzeti dello Sport”, gdje su opisali bh. napadača i njegov zdrav, sportski i profesionalni život kroz priču u nekoliko dijelova.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Novinarka ovog lista je tako istakla “kako je Džeko star 35 godina i osam mjeseci, a djeluje kao da mu je tek 20”, te “da je simbol istinskog profesionalca”.

– On mnogo pazi na ishranu, trening, te odmor, a uoči važnih utakmica spava sam u sobi, kako ga ne bi uznemiravalo njegovo troje djece. Džeko govori pet jezika (italijanski, engleski, bosanski, njemački i češki). Važnu ulogu u Edinovom životu imaju njegova supruga Amra i djeca. Jedna (Una, nazvana po rijeci u Bosni) ima skoro šest godina, Dani ima četiri, Dalia ima jednu. Za kompletiranje porodice tu su tri psa (Smoki, Rio i Tokyo) i 18-godišnj Sofija, kći iz prethodnog Amrinog braka. Amra je fitnes entuzijasta, bavi se krosfitom i ide u teretanu, voli zdravo jesti i uključuje cijelu porodicu u to, piše “Gazzeta”.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dio teksta posvetili su i njegovom ličnom održavanju forme mimo treninga u Interu.

– Džeko je imao privatnu kućnu teretanu u Rimu, a sad planira da to uvede i u Milanu, te da nije slučajno da otkako je stigao u Italiju, u sezoni u prosjeku odigra 40 utakmica, ističe “Gazzeta”, koja je na kraju podsjetila i na događaje iz Džekinog ratnog djetinjstva.

– Edin je preživio rat u Sarajevu, a jednog dana ga je tragičnog ishoda spasila intuicija njegove majke. Tada mali Edin s drugarima je htio ići vani igrati fudbal, što njegova majke nije dopustila. Nešto kasnije tog dana na to mjesto pala je granata, te su Edinovi prijatelji poginuli, piše italijanski list.

Foto: Printscreen