One osoe koje rekreativno igraju fudbal često imaju niži kolesteroj, krvni pritisak, otkucaje srca te manje masnog tkiva od neaktivnih ljudi, pokazalo je britansko istraživanje, prenose mediji.

Kada se napravi usporedba sa nekim vrstama vježbanja uključujući trčanje i zumbu, nogomet je podjednako koristan za zdravlje, ali ima dodatnu društvenu motivacijsku komponentu. To su zaključili istraživači u radu objavljenom u časopisu British Journal of Sports Medicine.

“Nogomet je učinkovita preventivna mjera širokog raspona i lijek za bolesti koje su posljedice životnog stila za njegove sudionike neovisno o godinama, spolu, razini fizičke spremnosti i nogometnog umijeća”, kaže voditelj istraživanja Peter Krustrup, profesor sporta i zdravstvenih znanosti s danskog sveučilišta u Odensi.

“Sveukupno, ovo sveobuhvatno istraživanje pokazuje da je nogomet lijek, da je za gotovo sve i da je za čitav život”, kaže Krustrup.
Vježbanje je već dugo jedno od glavnih elemenata nemedikamentoznog pristupa nizu bolesti koje su posljedica stila života poput visokog krvnog tlaka, šećerne bolesti i slabljenja kostiju.

Mnoštvo ranijih istraživanja također povezuje intenzivno vježbanje s poboljšanim stanjem kardiovaskularnog sustava, a vježbe jačanja sa snaženjem kostiju i mišića.

Neka istraživanja koja su uspoređivala fudbalere i druge rekreativce pokazala su da je u pogledu krvnog pritiska, masnog tkiva i otkucaja srca, fudbal imao solidne rezultate.

sop