Microsoft gradi uslugu streaminga za video igre po uzoru na Netflix pri čemu su obećali da će “igranje igara na bilo kojem uređaju biti ravno onome na konzoli”, prenosi DailyMail.

Kompanija sa sjedištem u Redmondu tvrdi da će igrači moći ‘streamati’ svoje blockbuster naslove na njihov Xbox, laptop ili smartphone.

Za sada nije jasno hoće li igrači morati platiti za igranje pojedinačnih igara ili će moći pristupiti cijeloj biblioteci uz mjesečnu naknadu.

Microsoft ne vjeruje da će streaming u cijelosti zamijeniti namjenske kućanske konzole. Ova kompanija također tvrdi da je testiranje novog hardvera Xboxa već u toku. Phil Spencer, izvršni direktor Miscrosofta zadužen za “gaming”, tokom konferencije za novinare na izložbi video igara E3 otkrio je Microsoftove planove za izgradnju usluge temeljene na “cloud” servisima.

– Naši inženjeri grade mrežu za igranje igara kako bi omogućili jednaku igraću kvalitetu na bilo kojem uređaju. Posvećeni smo usavršavanju vašeg igraćeg iskustva gdje god to bilo – na Xboxu, računaru ili mobitelu, rekao je Spencer.

Ovaj pristup, poznat kao Cloud Gaming, omogućuje igračima pristup širokoj biblioteci naslova bez potrebe za preuzimanjem ili instaliranjem svake pojedinačne igre. Cloud Gaming može omogućiti igranje video igara visoke kvalitete na mnogo manje moćnim uređajima, poput pametnih telefona, budući da se sva teška podizanja obrađuju na poslužitelju, a ne na uređaju koji koristi igrač.

fokus.ba