Zvjezdan Misimović, savjetnik predsjednika Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Vice Zeljkovića, u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ analizirao je minule kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Kada smo krenuli u kvalifikacije za Mundijal 2023, niko nije ni spomenuo da je naš cilj da se moramo plasirati u baraž ili u Katar – rekao je Misimović i dodao:

– Krenuli smo iz četvrte jakosne grupe i završili, nažalost, na četvrtom mjestu, ali mislim da se ipak vidjelo da je napravljen pomak. I taktički i igrački. Napravljena je baza, a ekipa je jedino podbacila u utakmici protiv Finske (Bilino polje, 1:3, op. a.). Mislim da su sve ostale utakmice, što se tiče igre, bile na nivou.

Kod nas velike euforije donose i velika razočarenja. Vaš komentar?

– Generalno, nismo realni. Mi uvijek očekujemo nešto, možda nekada i nemoguće. Ipak, činjenica je da smo se mi samo jednom plasirali na veliko takmičenje (Svjetsko prvenstvo 2014.) i da se ne možemo uporediti s drugima. Ali, kroz rad, trud i disciplinu, mislim da možemo biti dobra reprezentacija. To smo pokazali u dosta utakmica. Realno, plasman na Svjetsko prvenstvo kroz ovaj modus kvalifikacija je vrlo, vrlo teško ostvariti. I da smo otišli u baraž, bilo bi mnogo teško doći do Katara.

Kako ocjenjujete rad selektora Peteva?

– Ako se gleda po bodovima, sigurno nije idealno, iako smo prvi put bili u grupi s pet reprezentacija. Realno, da smo imali u grupi još jednu lošiju ekipu, osvojili bismo još šest bodova… Zbog toga ne treba sada gledati samo jednu stvar, odnosno po bodovima, nego i broj ekipa u grupi, te kako je igrao naš tim. Mislim da je to bilo sasvim OK. Imali smo i peh da Džeko nije mogao igrati posljednje dvije utakmice, a on je vrlo bitan za našu ekipu. Trenutno nemamo zamjenu za njega, ni liderski, ni po kvalitetu. A Pjanić je nakon povrede, da tako kažem, upao u lošiju formu. I to je bio peh, ali nema veze, mislim da su iz toga ovi drugi igrači dosta naučili.

Misimović nije htio komentirati izjavu golmana Evertona i bivšeg saigrača iz našeg državnog tima Asmira Begovića, koji je ponovo ustvrdio da su Misimović, Zeljković i Petev kriminalci…

– Ma on je nebitan. Neka gleda svoja posla, a drugi ljudi će svoj – rekao je Misimović.