I nemojte odmah počinjati sa komentarima “MLS liga je poput naše lige”, to je “niža klasa”, ne zaslužuje poziv i slično. ADIS HUŠIDIĆ ZASLUŽUJE POZIV U REPREZENTACIJU BIH.

Ovakav naslov bih stavio, ali ima mnogo toga za reći, pa bi gornji naslov bio i suviše mali. Duša me boli za ovim fudbalerom, odmah na početku da napišem. Ne možete svi biti selektor, ne mogu ni ja. Ipak, razlika je u sumi praćenja određenih fudbalskih vijesti i dešavanja, stoga, molim vas, čitatelje i navijače naše reprezentacije, nemojte “srljati” i prerano davati zaključke.

Adis Baggio Hušidić je fudbaler koji od 2013. godine igra za LA Galaxy, ekipu koja pruža zapažene rezultate u MLS ligi, ligi koja iz godine u godinu sve više raste, ligi za koju se opredjeljuju velike zvijezde. Istina, u poznim igračkim godinama, ali koja je razlika?

Boli me duša za čovjekom koji je preživio rat u Bosni i Hercegovini, o kojem Amerikanci prave film o tome kako je preživio rat i kako je velikog Stevena Gerrarda ostavio na klupi za rezervne igrače. Kako je legendu Liverpoola doslovno poslao nazad u Evropu svojim sjajnim partijama na sredini terena u dresu LA Galaxyja. Jedan igrač kakav je Donovan istakao je da se ne može porediti njihova igra sa Hušidićem i bez njega, nahvalio ga je na sve načine, a onda dođe nekoliko stotina naših stručnjaka i piše kako Hušidić ne treba dobiti šansu da zaigra u državnom dresu.

Ni Baždarević tako nije mislio. Kontaktirao je Adisa Hušidića, to i laik o fudbalu zna, u pozivu se naglasilo da Adis treba izvaditi bh. sportsko državljanstvo kako bi dobio šansu da zaigra za državni dres. Naravno, momak nije čekao ni tren i odmah je to uradio. Procedura je brzo završena, Adis može igrati za BiH, ali… Šta bi? Ništa, što je najgore…

Obećani poziv na Kirin Kup nije bio upućen? Zašto? Hoće li se neko oglasiti? Da li će neko razdaniti i prosvijetliti ovaj slučaj? Zašto fudbaler koji dobija najviše ocjene u svakom susretu mora ispaštati tuđe greške? Čije su to greške? Hiljadu je pitanja koja se mogu postaviti, većina novinara zna 80% istine u vezi ovog slučaja, ali se šuti. Šuti se jer može biti posljedica.

Duša me boli i bolit će me, jer vrijeme prolazi, pa tako i vjerovatnoća da će Adis Baggio Hušidić na lijevoj strani svojih grudi imati grb države u kojoj zamalo nije izgubio život. A to mu je životna želja, obući dres Bosne i Hercegovine…

Nije, nažalost, ispunjena. A hoće li biti, šta vi mislite?

SOP.BA /Edo Ridžal