Tokom protekla 24 sata u SKB Mostar testirano je 228 uzoraka, a iz Hercegovačko-neretvanskog kantona su pozitivne tri osobe koje su iz Čitluka, kazano je na konferenciji za medije Kriznog štaba tog kantona. Poručeno je da bi nakon 1. maja trebalo doći do ublažavanja restriktivnih mjera.

Specijalista infektolog SKB Mostar Siniša Skočibušić kaže da su mostarskoj Covid bolnici trenutno hospitalizirana 20 pacijenta od koji je a pet bolesnika na respiratoru i 7 na liječenju uz podršku kisikom. Naglasio je kao nema novih hospitalizacija ni smrtnih slučajeva te da je jedan osoba otpuštena iz bolnice.

“U našem svakodnevnom radu sve preventivne mjere su pomogle i dale rezultate. Sve mjere koje nam teško padaju ali ih stoički podnosi stanovništvo i zdravstveno osoblje dali su rezultate i sada možemo govoriti o postepenom ublažavanju mjera”, kazao je Skočibušić.

Savjetnik predsjednika Vlade HNK Darko Juka je kazao kako već nekoliko dana prema stanju s terena podaci govore da situacija stagnira i već dulji niz dana je manje od 5 oboljelih dnevno u HNK zbog čega se uskoro može očekivati popuštanje restriktivnih mjera u tom kantonu.

“Danas u koordinaciji Vlade i Kantonalnog štaba donesen je zaključak uz suglasnost struke, da ako se nastavi ovaj trend uskoro možemo očekivati ublažavanje djela uvedenih mjera, ali nakon prvomajski praznika, kako se ne bi prije vremena opustilo, jer same mjere restrikcije pokazalo se da su donesene u ključnom trenutku”, kazao je Juka.

Ističe da borba s koronavirusom još nije gotova ali naglašava da je vidljivo svjetlo na kraju tunela i moguće skoro postepeno popuštanje uvedenih restrikcija kako bi se učinio prvi korak ka vraćanju normalnom životu u tom kantonu.

Šef Kriznog štaba Civilne zaštite grada Čapljine i gradonačelnik Smiljan Vidić je naglasio kako su 23 osobe pozitivne na koronavirus u tom gradu i da su do sada imali 400 osoba koje su bile u samoizolaciji, od kojih 187 njih sada u izolaciji.

Ogroman broj onih koji su u samoizolacije se pridržavaju mjera koje su izrečene, ali kako je Vidić naglasio manjina koja se ne pridržava predstavljala je veliku opasnost.

Stoga su po njegovim riječima od veliko značaja bile restriktivne mjere koje su uvedene.

“Čapljina je pogranični teritorij, mi smo prometno sjecište i sve nas je to dodatno izložilo koronavirusu”, kazao je Vidić. No ističe da je ovaj grad sada stabilan zahvaljujući poštivanju mjera koje su izrečene.

“Mi smo poduzeli sve što je u našoj moći i kada se uzme u obzir da smo veliko prometno središte možemo biti zadovoljni kako smo odradili posao, a to nam je i putokaz kako kasnije pratiti sve mjere”, kazao je Vidić napominjući kako četiri dana u tom gradu nema ni jedan inficirana osoba.

Prema podacima Zavoda, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zaraženo je 234 osoba, a od posljedica koronavirusa umrlo je deset osoba.

Zbog teškog epidemiološkog stanja kanton je 10. aprila zabranio kretanje građanima izvan mjesta prebivališta što je svojevrsna mjera zaštite od širenja zaraze koronavirusa.

Izvor: klix.ba