Završen je Mundijal u Rusiji, ranije već prvenstva i europska takmičenja i već sada možemo nagađati ko će osvojiti Zlatnu loptu za ovu godinu. Ruku na srce, pred nama je početak sezona i grupnih faza Lige prvaka, ali teško ta takmičenja mogu više utjecati na sliku kada je u pitanju izbor za Ballon d’Or.

Nakon dosta vremena čini se kako ove godine najznačajnija individualna nagrada u svijetu fudbala neće otići u ruke Cristiana Ronalda ili Lionela Messija. Ruku na srce, Ronaldo je osvojio Ligu prvaka, a Messi nacionalnu ligu, no ima boljih…

CRISTIANO RONALDO

Jeste da Ronaldo nije bio dominantan kao prethodnih sezona, no najuži izbor za najboljeg igrača ne može proći bez njega. Jednostavno, za sve ono što je uradio prethodnih godina dobio je kredit da ga stavimo u uži izbor i kada je ova godina u pitanju. Osvojio je Ligu prvaka sa Real Madridom, ali sa Portugalom se nije proslavio pošto je zaustavljen u osmini finala. No, nije mogao sam, Ronaldo je odigrao sjajan turnir, ali ostali nisu bili na nivou.

LEO MESSI

Baš kao što je slučaj i sa Ronaldom, predominantan je bio Messi godinama unazad da ga se ne bi stavilo među pet onih od kojih će jedan osvojiti Zlatnu loptu. Barcelona nije imala priliku da se bori u samoj završnici Lige prvaka, Argentina je bila preslaba na SP-u pa je ispala već u osmini finala. Jedino što je Messi osvojio je La Liga, no ona nije dovoljna. Čini se, koliko god Messi bio velik, ipak otpada u ovoj borbi.

KYLIAN MBAPPE

Nije potrebno trošiti previše riječi na ovo “Čudo od djeteta”. 19-godišnji Mbappe rođeni je pobjednik. Kao tinejdžer stigao je do krova svijeta, njegove igre su fantasične i prava je milina gledati ga s loptom. Toliko je dominantan da ga već porede sa legendarnim Peleom. Osvojio je nagradu za najboljeg mladog igrača na Mundijalu, a ušao je u uži krug i za Zlatnu loptu. Kako god, ako ju ne osvoji ove godine, osvojit će naredne, i one tamo… samo je nebo granica za fantastičnog Mbappea.

LUKA MODRIĆ

Moglo bi se dugo pisati i o Luki Modriću, po mnogima najvećem kandidatu za ovo laskavo priznanje, ali skratit ćemo. Najbolji igrač prvenstva, srebreni sa Mundijala u Rusiji, osvajač Lige prvaka sa Real Madridom, najbolji igrač Hrvatske u historiji. Ovo su ona priznanja koja je Luka sa svih strana dobio u posljednje vrijeme. Kada bi išli daleko u prošlost tih nagrada je još više i čini se da je došlo vrijeme da osvoji i ovu veliku nagradu.

MOHAMED SALAH

Čini se da smo na ovog čovjeka potpuno zaboravili. Iza sebe ima sjajnu sezonu, sa Liverpoolom je igrao finale Lige prvaka, bio je u tom periodu nezaustavljiv, ali nije imao sreće. Zadesila ga povreda u finalu Lige šampiona i Egipćanin je ostao zaboravljen, iako su ga u jednom momentu spominjali kao novog osvajača Zlatne lopte, rame uz rame sa Messijem i Ronaldom. Povreda ga koštala i loših parija na Mundijalu. Nažalost po njega, čini se da taj “jedan” dobar period u sezoni nije dovoljan da se osvoji nagrada za najboljeg igrača na svijetu. Ali, spisak ipak nije mogao proći bez njega.

(Sport.ba)