Vožnja u zimskim uvjetima višestruko je zahtjevnija, jer je zbog lošije vidljivosti i lošeg prijanjanja guma na cestu osjetno veća mogućnost gubitka kontrole nad automobilom.

Ipak, sljedeći savjeti rizik ćete smanjiti na minimum.

Za vozače koji su neiskusni u vožnji u zimskim uvjetima najbolja edukacija je pronaći prazan parking nakon što padne nekoliko centimetara snijega te tamo vježbati, u razmjerno sigurnim uvjetima.

Budite na oprezu, usporite i zadržite kontrolu nad vozilom

To su tri ključna elementa za sigurnu vožnju zimi. Zima je izazov za mnoge vozače. Vozite prilagođeno uvjetima na cestama i klimatskim uvjetima, što može biti jako nepredvidljivo.

Sigurnost je najveći prioritet

Vožnja u zimskim uvjetima izuzetno je zahtjevna i iziskuje visok nivo spremnosti vašeg vozila i vaše vozačke sposobnosti. Zato se dobro pripremite za zimske uvjete.

Obvezno koristite zimske gume

Zimski pneumatici poboljšavaju sigurnost u vožnji jer osiguravaju bolju trakciju, kočenje i upravljivost tijekom poledice, snijega i bljuzge, a osobito po ledu. Postavljanje sva četiri zimska pneumatika osigurava bolju kontrolu i veću stabilnost.

Budite svjesni svojih vlastitih ograničenja i ograničenja drugih vozača

Ostanite koncentrirani na ono šta se dešava oko vas. Prilagodite brzinu vožnje postojećim uvjetima i držite sigurnu udaljenost od vozila ispred vas. Izbjegavajte situacije u kojima morate naglo kočiti na klizavim površinama.

Kočenje

Morate predvidjeti kočenje procjenom dovoljnog zaustavnog puta. Izbjegavajte naglo kočenje i vožnju velikim brzinama. Nemojte raditi nagle pokrete i izbjegavajte naglo ubrzavanje (ubrzavanje mora biti postepeno i ne preveliko). Pokušajte postepeno kočiti kako biste spriječili blokiranje točkova. Ako točkovi zablokiraju, vozilo će proklizati i izgubit ćete kontrolu nad njim. Ako do toga dođe, otpustite papučice kočnice za vraćanje trakcije, a nakon toga koristite naizmjenično kočenje motorom i pritiskanje papučice kočnice. Za smanjenje opasnosti od proklizavanja na uzbrdici, upotrijebite veći stupanj prijenosa od uobičajenog pri vožnji po suhom.

Pokretanje vozila na snijegu

Kako biste spriječili opasnost od proklizavanja prilikom pokretanja na snijegu, važno je postepeno ubrzavati. Ako točkovi počnu proklizavati, uključite sljedeći viši stupanj prijenosa za smanjenje sile koja se primjenjuje na točkove. Tako ćete moći jednostavno krenuti.

U zavojima

Usporite na ravnom dijelu, prije ulaska u zavoj. Kako biste izbjegli proklizavanje i gubitka kontrole nad vozilom pri ulasku u zavoj, volan zakrećite polako i ravnomjerno. Vozite polako i održavajte tu brzinu.

Gubitak kontrole na prednjim točkovima

Za dobro držanje ceste u slučaju gubitka kontrole nad volanom na prednjim točkovima, smanjite brzinu podizanjem noge s papučice gasa. Ako je potrebno, malo pritisnite papučicu kočnice, ali dozirajte da ne dođe do blokiranja točkova.

Gubitak kontrola na zadnjim točkovima

Ako zadnji točkovi ne drže cestu (dok prednji dobro prijanjaju), na vozilima s prednjom vučom lagano ubrzajte za vraćanje ravnoteže. Na vozilima sa zadnjim pogonom, polako dignite nogu s papučice gasa kako bi zadnji točkovi ponovo prijanjali na cestu. Nakon toga ponovo lagano ubrzajte kako biste održali brzinu vožnje. Ni u kojem slučaju ne smijete kočiti jer ćete tako stvoriti dodatni debalans na zadnjim točkovima.

Hercegovina.info