Newcastle United planirao je ogroman šoping u ljetnom prijelaznom roku, no očajni rezultati u ovoj sezoni i predzadnje mjesto na tablici na pola prvenstva potpuno su promijenili planove na St. James’ Parku. Eddieju Howeu hitno trebaju novi igrači i novi vlasnici su primorani već u ovom prelaznom roku zagrabiti u hrpetinu novca s kojom su ušli u klub, piše Index.

Saudijski investicijski fond, koji je 7. oktobra za 305 miliona funti kupio klub od Mikea Ashleya, težak je 320 milijardi funti, odnosno ima neograničen budžet za kupovinu igrača. Samo formalno jer Newcastle zbog financijskog fair-playa ipak ne može kupiti svakog igrača kojeg poželi pa tako u ovom i sljedećem prelaznom roku može potrošiti ukupno nešto više od 300 miliona eura na nove igrače kako ne bi upao u probleme.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Grozni rezultati upalili su alarm u Newcastleu pa je već za 15 miliona eura iz Atletica došao Kieran Trippier, a danas je potvrđen i transfer Chrisa Wooda iz Burnleya za 30 miliona. No, kako se kaže, to nije sve. Howe je zaključio da mu u svakoj liniji treba barem jedan novi igrač i Newcastle će na kraju ovog prelaznog roka izgledati dijametralno suprotno nego na početku sezone.

Mijenja se čitava zadnja linija
Samo je Norwich (44) primio više golova od Newcastlea (42) koji ima i utakmicu manje pa je obrana apsolutni prioritet u ovom prelaznom roku. Nakon što je dovođenjem Trippiera riješio problem desnog beka, Howeu trebaju dva stopera i lijevi bek. Najveća Newcastleova želja je Sevillin stoper Diego Carlos za kojeg je Newcastle poslao već tri ponude, ali su sve bile odbijene.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Newcastle nudi 30 miliona eura, ali Sevilla zna da a) Newcastleu hitno treba stoper i b) da Newcastle ima jako puno novca. Engleski mediji pišu da će se klubovi na kraju vjerojatno dogovoriti. Uz Diega Carlosa, Newcastle želi i Fiorentinina stopera Nikolu Milenkovića kojeg želi i West Ham. Engleski mediji tvrde da su Italijani poručili da za srpskog reprezentativca žele 45 miliona eura.

Novac, rekli smo, nije problem, ali će jedini problem biti nagovoriti Milenkovića da umjesto West Hama odabere Newcastle. Srbin navodno traži garancije da će se složiti konkurentna momčad, a Newcastle vjeruje da ima dovoljno aduta u toj raspravi.

Iznenada se Newcastleu otvorila opcija da od Ajaxa kupi Nicolasa Tagliafica od kojeg će na tržištu za tih 20-ak miliona eura teško naći boljeg beka. Newcastleu je propao Lucas Digne koji je otišao u Aston Villu i Argentinac je igrač koji bi se odlično uklopio u Howeovu viziju.

Tagliafico je odbio potpisati novi ugovor s Ajaxom, a budući da na ljeto ulazi u zadnju godinu ugovora, Ajax bi ga navodno rado prodao ove zime. Mediji pišu da su obje strane zainteresirane, a Newcastle navodno nudi veću plaću nego ostali zainteresirani klubovi.