Ian Baraclough nedavno je potvrđen za novog selektora reprezentacije Sjeverne Irske.

Imenovanje 49-godišnjaka na ovu funkciju potvrđeno je na sastanku Izvršnog odbora Fudbalskog Saveza Sjeverne Irske, a Baraclough je parafirao ugovor do kraja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Baraclough je naslijedio Michaela O’Neilla, a svoj debi će imati u Ligi nacija – u Rumuniji 4. septembra, a tri dana kasnije i na domaćem terenu protiv Norveške.

Nakon toga, Sjeverna Irska će 8. oktobra igrati polufinalni meč baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo 2021. godine protiv naše reprezentacije u Zenici.

U razgovoru za Sky Sports News, Baraclough je izjavio da je već bio u Bosni i Hercegovini.

“Ranije smo se pripremali za utakmicu s Bosnom i Michael O’Neill me uvodio u stručni štab. Već sam bio u Bosni, pogledao sam hotele. Gledao sam mjesta za treninge ako budemo tamo morali trenirati”, rekao je Baraclough.

Zmajevi su u prethodnom izdanju Lige nacija upisali dvije pobjede protiv Sjeverne Irske (2:1 i 2:0), a novi selektor smatra da je trebalo biti drugačije.

“Ne plašimo se bosanskih navijača. Imali smo iskustvo da igramo protiv njih dva puta posljednjih godina. Svakako smo trebali dobiti te dvije utakmice. Mislimo da neće biti navijača na tribinama u oktobru.”

“Na nama je da odemo u Bosnu i nadam se pređemo tu prepreku, onda ćemo se okrenuti utakmici protiv Slovačke ili Irske, ali za sada ne gledamo previše unaprijed”, dodao je 49-godišnjak.