Ako ste prestali pušiti ili ste strastveni pušač, ove namirnice će vam pomoći da očistite organizam od nikotina

Mnogi su svjesni negativnog učinka cigarete i nikotina na ljudski organizam.

Ako ste prestali pušiti ili ste strastveni pušač, ove namirnice će vam pomoći da očistite organizam od nikotina.

Zelje

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tijela, ali isto tako pomaže tijelu da se riješi nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u zelju.

Brokula, karfiol i kupus

Povrće iz porodice krstašica veoma je zdravo. Osim što sadrži polifenole koji su se pokazali korisnima u smanjivanju raznih upala u probavnom sistemu, također sadrži i antioksidanse koji čiste tijelo od brojnih toksina. Kuhajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove blagodati.

Zeleni čaj i vitaminska voda

Pušenjem tijelo gubi potrebnu tekućinu te organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode koju lako žete napraviti sami te zelenog čaja prepunog antioksidanata ispirete nikotin iz tijela.

Mrkva

Nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suhom. Želite li se riješiti ove ružne nuspojave pušenja jedite što više mrkve. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tijela. Mrkvu iscijedite u sokovniku pomiješanu s jabukom i limunom ili je naribajte u salatu.

Kivi, limun i narandža

Osim vode, pušenje iz tijela izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za kivijem ili pak popijte čašu limunade.

Sok od narandže hidratizira tijelo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscijedite dvije narandže, dodajte malo vode i popijte između obroka, prenosi Fokus.ba