KS BiH je zvanično predstavio Duška Vujoševića kao novog selektora košarkaške reprezentacije BiH.

Prije samog predstavljanja srbijanskog stručnjaka Dubravko Barbarić, generalni sekretar KS BiH u ostavci je najavio da je sutra ključni dan za daljnje funkcionisanje saveza.

“Sutra je vrlo važan datum za KSBiH. Imamo sastanak u Vijeću ministara i sutra je dan D za bh.kosarku, a sastanak počinje u 10 sati”, kazao je Barbarić.

Stručni štab pored Vujoševića činit će prvi pomoćnik Mensur Bajramović, drugi pomoćnik Josip Panžda, te kondicioni trener Osman Handžić.

“Ranije nismo mogli govoriti jer sam imao saradnju sa Limogesom u Francuskoj. Zadovoljstvo mi je što vas vidim u ovolikom broju. Za mene je čast što sam pozvan da budem selektor”, započeo je svoje obraćanje Vujošević, a zatim nastavio:

“Svjestan sam problema koje imamo u reprezentaciji, ali i generalno FIBA i NBA. FIBA i Euroliga ne mogu da nađu zajednički jezik. Igrači su veoma opterećeni i to nije na nivou kako je bilo ranije, ali smatram kako je to još uvijek značajan i častan posao. Meni lično znači da radim sa igračima sa ovog područja, jer se na području Jugoslavije uvijek igrala dobra košarka. Ovdje postoji tradicija, postoje talentovani igrači i to je motiv za svakog trenera. Bosna je prvi prvak Evrope iz Ex Yu, sada mladi kosarkaši prave dobre rezultate i vjerujem da imamo kvalitetnu budućnost ako se bude kvalitetno radilo”, kazao je Vujošević koji je otkrio zašto je prihvatio da vodi našu reprezentaciju.

“Selektorski posao trenutno odgovara meni i mom zdravstvenom stanju. Bez košarke ne mogu i siguran sam da svojim iskustvom i znanjem mogu pomoći da se košarka vrati na jedan viši nivo. Svako ko bude pozvan mora da doprinese dobrom atmosferom, igrom i ponašanjem. Neophodno je da se počne raditi dobro, sa talentovanim igračima u jednom sistemu koji je zatvoren i sigurno da će doći do rezultata. Prvi cilj su je izborit kvalifikacije kroz kvalifikacije. Prvo ću razgovarati sa starijim igračima, a savez je oficijalno poslao pozive svim igračima. Treba voditi računa ko se prvi kontaktira, ali ne treba tome davati veliku pažnju ko će se prvi kontaktirati. Imamo mladih igrača koji će na pravi način pokazati da su kvalitetni i da se ovaj tim može osloniti na njih.”

“Predkvalifikacije se ne poklapaju ni sa jednim terminom u NBA tako da nema razloga da Mirza Teletović i Jusuf Nurkić ne igraju. NBA klubovi savjetuju igračima iz Evrope, ne samo iz BiH da ne igraju za reprezentacije, već da ljeto iskoriste za odmor. Ali ipak do igrača je kako će se odnositi prema domovini i nadam se da ćemo igrati u najjačem sastavu”, rekao je Vujošević poručivši da je Nurkić igrač oko kojeg se treba graditi reprezentacija. Žestoka kazna za BiH – Grci provukli, opširnije klikom

OVDJE. U pripremnom periodu bh. košarkaši će odigrati dvije utakmice protiv Bjeloruje, zatim će nastupiti na turniru u Makedoniji te odigrati još dva susreta sa Austrijom, prenose Sportske.ba.