FK Sarajevo prvak je Bosne i Hercegovine za sezonu 2019/20., koja je i zvanično okončana danas.

Nakon što je Takmičarska komisija FSBiH predložila, Izvršni odbor je usvojio odluku o okončanju sezonu po trenutnom poretku na tabeli. U Evropu će osim Sarajeva još Željezničar, Zrinjski i Borac. U niži rang takmičenja idu Čelik i Zvijezda 09, a njihova mjesta popunit će Olimpik i Krupa.

Tim povodom oglasili su se iz Željezničara, čije saopćenje prenosimo u cjelosti.

“Uprkos svim naporima koje smo učinili i davanju konkretnih rješenja, u skladu s razvojem situacije povodom virusa COVID-19 u našoj državi, smatramo da donesena odluka nije u korist fudbala i sporta u cjelini te da će imati značajne posljedice po fudbal u BIH. Naša želja, i ranije izrečeni stav, o nastavku svih fudbalskih takmičenja u BiH je bio jasan – najtrofejniji bh. klub želio je nastavak odigravanja BH Telecom Premijer lige BiH i Kupa naše zemlje, te da tako na zelenom terenu dobijemo odluke o prvaku, osvajaču Kupa, ekipama koje će predstavljati BiH na evropskoj sceni, kao i o mjestima koja vode u niži rang.

Uprkos ukidanju vanrednog stanja u cijeloj državi, pokretanja svih drugih sfera života, ovom odlukom je zadat ozbiljan udarac fudbalu u BIH. Nažalost, mi nismo krenuli putem skoro svih evropskih država i liga iz regije koje su se odlučile za nastavak fudbalskih takmičenja. Ne želimo da mislimo da su na ovakvu odluku uticale neke stvari i interesi mimo sporta.

Kao legalisti moramo prihvatiti odluku NS/FS BIH, ali smo dužni zbog naših navijača, naših prijatelja, naših sponzora još jednom da kažemo – odluku apsolutno ne podržavamo.

Jednom Željezničar, uvijek Željezničar!”, poručili su sa Grbavice.