Prije više od deset godina je bio među najboljim igračima Premijer lige, zbog toga ga je Blaž Slišković pozivao i u reprezentaciju, a na kraju se zaputio u bijeli svijet. I tamo ostao.

Danas je Dušan Kerkez trener u kiparskom prvoligašu AEL-u iz Limassola koji je dosad vodio na skoro stotinu utakmica, a nedjeljna protiv Paphosa (1:0) dovela ga je na prvo mjesto u tamošnjoj ligi. Veliki je to uspjeh ako se zna da je AEL finansijski daleko ispod tamošnjih velikana poput APOEL-a, Apollona, Omonije, Anorthosisa…

U AEL-u također igra još jedan bivši reprezentativac, tačnije Gordan Bunoza, a sve više priliku u prvom timu dobija i Dušanov sin Strahinja Kerkez. To što mu je otac trener predstavlja mu veliki uteg. Ipak, Dušan je po tom pitanju izričit:

“Da nema kvalitet, ne bi ni igrao. Bez obzira što mi je sin”, kaže Kerkez na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Upitan je i kako to da je on igrao za BiH, a sada njegov sin Strahinja dobija poziv za Kipar.

I dok ste vi igrali za BiH, Strahinja danas dobija pozive – Kipra.

“Da, igrao je već nekoliko utamica za juniorsku reprezentaciju Kipra. Ako nastavi da radi ovako, možda napravi i bolju karijeru od mene. Do njega je sve. Da li će igrati za BiH? Ne bih želio da otvaram tu priču. Lako je odlučiti ako dođe na onaj pravi nivo. Za sada poštuje zemlju u kojoj je napravio fudbalske korake, na Kipru su stvarno korektni prema njemu, tako da… Vidjet ćemo šta će vrijeme donijeti.”