Među njima su i javna kompanija za distribuciju vode Kalmar Vatten te firma tenisera Bjoerna Borga AB, čiji je istoimeni modni brend vrlo popularan u svijetu.

Svakog petka njihovi zaposlenici napuštaju svoje radno okruženje i sat vremena provode u obližnjem sportskom centru.

– Ako se želite zaposliti u ovoj firmi, no ne želite poštovati naša pravila, morat ćete otići -kaže direktor firme Bjoern Borg AB, Henrik Bunge, dodajući da zbog jednoga sata sportskih obaveza tokom radnog vremena dosad niko nije otišao.

Kaže da su ciljevi koji se sportskim aktivnostima žele postići – produktivnost, rentabilnost i druženje zaposlenika.

A da su ciljevi ispunjeni pokazali su rezultati istraživanja koje je proveo Univerzitet u Stockholmu. Preznojavanje za vrijeme tjelesne aktivnosti u sklopu radnoga dana pokazalo se pozitivnim za zaposlenike i za poslodavce.

Zaposlenici su bili koncentriraniji, fokusiraniji na posao i u boljoj formi. S druge strane, i poslodavac je od toga imao korist. Pokazalo se da su obvezne sportske aktivnosti u pauzi za ručak bile ključne za smanjenje izostanaka s posla, kao i bolovanja.

Zabilježeno je čak 22 posto manje izostanaka s posla, što nije zanemarivo s obzirom na činjenicu da je u Švedskoj postotak bolovanja dvaput veći od evropskoga prosjeka.

Rumenih obraza, s osmijesima na licu, šezdesetak zaposlenika koji su sudjelovali u satu joge kaže da je “sportska pauza sjajna stvar”.

Od kraja osamdesetih većina švedskih firmi subvencionira sportske aktivnosti svojih zaposlenika, od golfa do gimnastike u vodi, s prosječno 500 eura godišnje te su one oslobođene plaćanja poreza.

U firmi Bjoerna Borga, kaže direktor Bunge, od početka organiziranih obaveznih sportskih aktivnosti za vrijeme radnog vremena sve su se ključne brojke povećale.

Obvezan sportski sat, najčešće u grupi, zbližava zaposlene u raznim službama firme i smanjuje hijerarhijske razlike na poslu.

– Kad uđemo u dvoranu svi smo na istom nivou. Posao koji obavljaš u firmi nema nikakva značaja, svi smo jednaki – kaže Ida Lang, računovotkinja u Borgovoj tvrtki, dodajući da su obvezne sportske aktivnosti u sklopu radnog vremena “sjajna stvar”.

Faktor.ba