Potpuno zaslužen plasman u veliko finale Mundijala. Hrvatska je savladala Englesku sa 2:1 nakon produžetaka i plasirala se u finale planetarne smotre u Rusiji.

Primili su gol već u petom minutu “Vatreni”, ali se nisu predavali. Do kraja prvog poluvremena nisu uspjeli ozbiljnije da priprijete, ali su u nastavku imali dovoljno prilika da pitanje pobjednika riješe u regularnom vremenu.

Najprije su u 68. minutu izjednačili preko Perišića, potom je isti fudbaler četiri minuta kasnije pogodio stativu, da bi njegov odbitak Rebić poslao pravo u Pikforda.

Nakon toga je dobru priliku imao Mandžukić, ali je Pikford bio na visini zadatka, da bi u finišu novu šansu imao Perišić, ali je njegov udarac iz nezgodnog ugla otišao preko nebranjenog gola Hrvatske.

U prvom produžetku je Engleska imala jednu dobru priliku, a nakon samo par minuta u drugom, priprijetio je Brozović, da bi u 109. minutu Mandžukić iskoristio smušenost odbrane “Gordog Albiona” i matirao Pikforda za veliki preokret.

Englezi nisu uspjeli da naprave ozbiljniju priliku do kraja, te je Hrvatska u finalu.

O tome koliko je Hrvatska danas bila bolji rival, govori i podatak da njihov golman nije imao nijednu intervenciju.

Primio je Danijel Subašić gol iz fantastično izvedenog slobodnjaka, a drugi pokušaj u okvir gola Engleske je u prvom produžetku sa gol linije otklonio Vrsaljko. To je bilo sve od Engleza, Hrvati su sa druge strane imali duplo više pokušaja (22-11) od kojih su sedam poslali u okviru gola rivala, dva su na kraju završila u mreži.