Međunarodna nogometna federacija (FIFA) planira uvesti izvođenja penala u slučaju neriješenog rezultata na utakmicama grupne faze Svjetskog prvenstva 2026. godine (Meksiko, Kanada i SAD), prenosi britanski The Athletic.

Pobjednik penal serije dobio bi bonus bod, a postoji i varijanta da se penali izvode i prije početka svake utakmice u grupi kako ne bi došlo do potencijalnog dogovora između selekcija.

“U tom slučaju bi moglo doći do situacije da određeni rezultat ide u korist oba tima, a da se na taj način eliminiše treća ekipa u grupi”, pojašnjava se u tekstu The Athletica.

Na narednom Svjetskom prvenstvu prvi put će učestvovati 48 reprezentacija, koje će biti podijeljene u 16 grupa sa po tri tima, a po dva prvoplasirana iz svake grupe idu u nokaut fazu.

Za uvođenje penal serije kako bi se lakše odlučivao konačan plasman zalaže se i direktor za tehnički razvoj FIFA-e Marco van Basten.
“Penali bi zaista mogli biti opcija za turnire s grupama od tri ekipe u kojima igrate protiv dva protivnika. Postoji veliki rizik da sva tri tima na kraju budu izjednačena po bodovima i golovima”, rekao je Van Basten za Bild.

Ističe se i da postoji mogućnost da FIFA promijeni sistem takmičenja na Svjetsko prvenstvo 2026. godine, odnosno da 48 reprezentacija bude podijeljeno u 12 grupa sa po četiri selekcije.

Klix