Bosna i Hercegovina je po današnjem objavljenom Globalnom izvještaju o indeksu nelegalne trgovine, na 74. mjestu među 84 zemlje, saopćila je Američka privredna komora u Srbiji (AmCham).

Izvještaj o rangiranju 84 zemlje po indeksu nelegalne trgovine, objavio je u Bruxellesu “The Economist Intelligence Unit” (EIU), svjetski lider u globalnim biznis istraživanjima koji posluje unutar grupacije “Ekonomist”.

Zemlje, među kojima su prvi put i one iz balkanske regije, izabrane su tako da daju što reprezentativniji pregled situacije na svjetskom nivou, imajući u vidu različitosti geografskih područja, broja stanovnika i nivoa razvoja.

Tako je Srbija na 57. mjestu, a Crna Gora na 63. mjestu spiska, prenose beogradski mediji.

Posmatrane su četiri kategorije: angažiranje vlade, carinsko okruženje, trgovina i transparentnost, i ponuda i potražnja, a svaka kategorija obuhvata između dva i pet indikatora.

Rezultati izvještaja bit će detaljno predstavljeni 20. juna u Beogradu, na konferenciji Američke privredne komore u Srbiji “Nelegalna trgovina i siva ekonomija međunarodna i lokalna perspektiva”.